Ο θάνατος συζύγου είναι πολύ επώδυνο γεγονός που μπορεί να επηρεάσει πολλές πλευρές της ζωής του συζύγου που μένει πίσω. Η απώλεια ύπνου που συχνά ακολουθεί μπορεί να έχει αρνητική μακροχρόνια επίδραση στην υγεία του χήρου, αναφέρει νέα έρευνα του Rice University που θα δημοσιευτεί τον Αύγουστο στο Comprehensive Psychoneuroendocrinology.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι γνωστό πως ο θάνατος συζύγου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ύπνου του ανθρώπου που μένει πίσω. Θέλησαν να διαπιστώσουν αν αλλαγές στον ύπνο συνδέονταν με αλλαγές στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι ερευνητές εστίασαν σε εξετάσεις αίματος και ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν την ποιότητα ύπνου, πληροφορίες για την υγεία και δημογραφικά χαρακτηριστικά, 3 και 6 μήνες μετά τον θάνατο των συζύγων 106 συμμετεχόντων.

Ανακάλυψαν σημαντική σχέση μεταξύ αυξημένης διαταραχής ύπνου και αυξημένων επιπέδων φλεγμονής.

Ανακάλυψαν επίσης ότι η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος λιγότερο μορφωμένων ανθρώπων ήταν πιο ευαίσθητη σε αλλαγές στην ποιότητα ύπνου σε σχέση με όσους είχαν καλύτερο επίπεδο μόρφωσης.

Επιπλέον, οι σύζυγοι που πενθούσαν, με λιγότερη εκπαίδευση είχαν μεγαλύτερη ευμεταβλητότητα στα επίπεδα φλεγμονής όταν χειροτέρευε ή βελτιωνόταν η ποιότητα ύπνου σε σχέση με όσους είχαν καλύτερη εκπαίδευση.

Η φλεγμονή είναι σημαντικός παίκτης στην ανάπτυξη πολλών νόσων που συνδέονται με τη γήρανση, όπως οι καρδιαγγειακές νόσοι.

‘’Παρατηρήσαμε και πάλι ότι η ποιότητα ύπνου παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία ενός αθρώπου’’, δήλωσε η Fagundes. Η νέα έρευνα ενισχύει άλλες που δείχνουν ότι κοινωνικο- οικονομικές διαφορές μπορούν να εντείνουν τους κινδύνους υγείας στους ανθρώπους που πενθούν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα