Ομάδα ερευνητών με βάση την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ξεκίνησε σχέδιο ανάπτυξης αποτελεσματικών θεραπειών για τη νόσο covid-19.

Στοχεύοντας στην ανακάλυψη θεραπείαςγια τον κορωνοιό, οι ερευνητές πρώτα έφτιαξαν πειραματικό σύστημα για το σκανάρισμα φαρμάκων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον έλεγχο των λοιμώξεων Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί ένα είδος κυττάρων, τα VeroE6/TMPRSS2, στα οποία επενέβησαν για να μολυνθούν και να παράγουν τον ιό SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές εξέθεσαν τα κύτταρα VeroE6/TMPRSS2 στο φάρμακο και στον ιό SARS-CoV-2 και παρατήρησαν αν η παρουσία του φαρμάκου χρησίμευσε για να εμποδιστούν οι προσπάθειες του ιού να μολύνει τα κύτταρα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το πειραματικό σύστημα για να αξιολογήσουν ομάδα φαρμάκων που ήδη έχουν εγκριθεί για κλινική χρήση, ή που δοκιμάζονται ως αγωγές κατά του κορωνοιού.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν 2 φάρμακα που παρείχαν αποτελεσματική καταστολή του SARS-CoV-2,το cepharanthine, που χρησιμοποιείται στις φλεγμονές και το nelfinavir, που έχει εγκριθεί για τη λοίμωξη από τον ιό HIV.

Το  Cepharanthine κατέστειλε την είσοδο του κορωνοιού στα κύτταρα, εμποδίζοντας την πρόσδεσή του σε πρωτεΐνη στην κυτταρική μεμβράνη που ο κορωνοιός χρησιμοποιεί ως  πύλη.

Το nelfinavir έδρασε ώστε να εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του κορωνοιού σε ένα κύτταρο καταστέλλοντας πρωτεΐνη στην  οποία αυτός βασίζεται για τον πολλαπλασιασμό του.

Δεδομένου ότι αυτά τα φάρμακα έχουν διαφορετικούς αντιικούς μηχανισμούς, η χρήση των δυο, συνδυαστικά, θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Υπολογιστικά μοντέλα προβλέπουν ότι συνδυαστική θεραπεία με τα δυο φάρμακα μπορεί να επισπεύσει την κάθαρση του SARS-CoV-2 από τους πνεύμονες ενός ασθενούς ακόμα και σε 4,9 ημέρες.

Φυσικά, τα δυο φάρμακα δεν είναι έτοιμα να εισαχθούν ακόμα στα συστήματα υγείας. Τα ευρήματα δικαιολογούν την ανάγκη νέων ερευνών για την κλινική δυνατότητα θεραπείας με cepharanthine/nelfinavir και τότε θα φανεί σίγουρα αν είναι χρήσιμα στη μάχη κατά του κορωνοιου.

Η ανάπτυξη θεραπείας με cepharanthine/nelfinavir θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει σε γιατρούς και ασθενείς μια νέα θεραπευτική επιλογή.

Πηγές:
Tokyo University of Science

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο