Οι φλεγμονές στον οργανισμό είναι από τις πιο σημαντικές διαδικασίες. Είναι ο τρόπος του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Αν, όμως, οι φλεγμονές συνεχίζονται για αρκετό καιρό, τότε μπορούν να προκύψουν ένα σωρό προβλήματα: από καρδιοπάθεια μέχρι διαβήτη ή εντερικά προβλήματα.Οι αυξημένες φλεγμονές στον οργανισμό μπορούν να οδηγήσουν σε πολλές παθήσεις.

Ευτυχώς, μπορούμε να τις κρατήσουμε υπό έλεγχο με μερικές καλές συνήθειες. Ποιες είναι αυτές;

Κοιμόμαστε αρκετά

Όσο εμείς κοιμόμαστε, το σώμα μας αντιμετωπίζει τις φλεγμονές (και κάθε άλλο πρόβλημα) ανενόχλητο και χωρίς διακοπές. Προσπαθήστε να κοιμάστε κάθε νύχτα επτά με εννιά ώρες.

Βγαίνουμε για περπάτημα

Ακόμα και η χαλαρή γυμναστική όπως το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αμυνθεί καλύτερα απέναντι στις φλεγμονές. Προσπαθήστε να περπατάτε γύρω στα 20 λεπτά κάθε μέρα, με σχετικά ταχύ βήμα.

Βάζουμε μπαχαρικά στο φαγητό

Κι όμως, δεν προσφέρουν απλώς ιδιαίτερη γεύση, αλλά και άφθονα αντιοξειδωτικά και ουσίες με αντιφλεγμονώδη δράση. Δοκιμάστε κύμινο, κουρκουμά, πιπέρι καγιέν, πάπρικα αλλά και βότανα όπως το δενδρολίβανο και η ρίγανη.

Τρώμε άφθονα λαχανικά

Δεν υπάρχουν τρόφιμα με μεγαλύτερη συγκέντρωση σε αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Χρειαζόμαστε διάφορα αλλά και πολύχρωμα λαχανικά κάθε μέρα - οι χρωστικές τους είναι διαφορετικά αντιοξειδωτικά.

Δοκιμάζουμε γιόγκα ή διαλογισμό

Το περισσότερο στρες οδηγεί σε περισσότερες φλεγμονές στον οργανισμό, επειδή η ψυχική και η σωματική μας υγεία συνδέονται περισσότερο απ' όσο πιστεύετε. Τεχνικές όπως η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε καλύτερο έλεγχο πάνω στο στρες μας.

Δεν το παρακάνουμε με το αλκοόλ

Δεν χρειάζεται να το κόψουμε εντελώς, καθώς με ένα ποτήρι δεν θα παρατηρήσουμε προβλήματα. Αλλά αν συχνά το παρακάνουμε, τότε οι φλεγμονές στον οργανισμό αυξάνονται, καθώς το αλκοόλ θεωρείται τοξίνη από το σώμα μας.

Χάνουμε τα περιττά κιλά

Αν είμαστε υπέρβαροι, τα περιττά κιλά αυξάνουν τις φλεγμονές στο σώμα. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να βγάλετε ένα κατάλληλο πρόγραμμα αδυνατίσματος για εσάς, με διατροφή και άσκηση.

Πίνουμε πράσινο τσάι

Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καταπολεμούν τις φλεγμονές στον οργανισμό. Ακόμα καλύτερα, πιστεύεται ότι το πράσινο τσάι έχει και αντικαρκινική δράση.

Κόβουμε το κάπνισμα

Η αυξημένη φλεγμονή σε ολόκληρο το σώμα είναι μία μόνο από τις αμέτρητες παρενέργειες του καπνίσματος. Δυστυχώς, δεν υπάρχει όφελος από αυτή την συνήθεια και κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσετε να την κόψετε, για το καλό του οργανισμού σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας