Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι πάνω από μια ντουζίνα υπάρχοντα φάρμακα ή φάρμακα σε ανάπτυξη μπορεί ενδεχομένως να καταπολεμήσουν τον κορωνοιό.
Ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 12.000 φάρμακα σε 2 είδη κυττάρων που μολύνθηκαν με COVID-19. Tα φάρμακα είτε είχαν εγκριθεί από τon FDA είτε είχαν ελεγχθεί για την ασφάλειά τους σε ανθρώπους.

Από αυτά τα χιλιάδες φάρμακα, οι ερευνητές εντόπισαν 90 που εμπόδιζαν τον κορωνοιό να πολλαπλασιαστεί σε τουλάχιστον μια από τις κυτταρικές γραμμές.

Από αυτά, 19 φάρμακα φάνηκε να συνεργάζονται ή να ενισχύουν τη δράση του remdesivir.

O Thomas Rogers, του Scripps Research Institute στη La Jolla, δήλωσε ότι μερικές από τις πιο αποτελεσματικές αντιικές στρατηγικές είναι τα κοκτέιλ. Δίνονται διαφορετικά φάρμακα για την καταπολέμηση της λοίμωξης όπως αυτά που χρησιμοποιούνται κατά της λοίμωξης από τον HIV.

Από τα 19 φάρμακα που φάνηκαν υποσχόμενα, 13 έδειξαν την υψηλότερη πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν ως θεραπείες από του στόματος.

Τέσσερα από τα 13 φάρμακα -- halofantrine, nelfinavir, simeprevir και manidipine – έχουν ήδη εγκριθεί από τον FDA και τα υπόλοιπα 9 βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Δυο ακόμη φάρμακα αύξαναν την ικανότητα του remdesivir να καταστείλλει τον ιο. Αυτά ήταν το riboprine, και το 10-deazaaminopterin.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα