Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο γλαυκώματος αν κάποιος έχει γενετική προδιάθεση στην πάθηση.

H έρευνα έγινε σε 120.000 Bρετανούς  39 έως 73 ετών, που έδωσαν πληροφορίες για την κατανάλωση καφεΐνης και την όρασή τους.

Μετά από 3 χρόνια, οι ερευνητές αξιολόγησαν την υγεία των ματιών των συμμετεχόντων περιλαμβανομένης της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Υψηλή πρόσληψη καφεΐνης δεν συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο ενδοφθάλμιας πίεσης ή γλαυκώματος γενικά, αλλά σε συμμετέχοντες με την υψηλότερη γενετική προδιάθεση για αυξημένη ενοφθάλμια πίεση, η μεγαλύτερη κατανάλωση συνδεόταν με υψηλότερα ποσοστά αυξημένης ενδοφθάλμιας πίεσης.

Οσοι κατανάλωναν την περισσότερη καφεΐνη, περίπου 4 φλιτζάνια καθημερινά, είχαν 0.35 mm Hg υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση.

Άνθρωποι στην κατηγορία του υψηλότερου γενετικού κινδύνου για γλαύκωμα που κατανάλωναν περισσότερα από 3 φλιτζάνια καφέ καθημερινά είχαν 3.9 φορές υψηλότερο κίνδυνο για γλαύκωμα σε σχέση με αυτούς που δεν κατανάλωναν ή κατανάλωναν ελάχιστη καφείνη και είχαν το χαμηλότερο γενετικό κίνδυνο.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Ophthalmology, είναι η πρώτη που δείχνει διατροφική ή γενετική αλληλεπίδραση στο γλαύκωμα και υποδεικνύει ότι άνθρωποι με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να περιορίσουν την καφεΐνη.

Ο Dr. Louis Pasquale, του Mount Sinai Health System  στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε πως αρνητική σχέση μεταξύ υψηλής πρόσληψης καφεΐνης και γλαυκώματος ήταν εμφανής μόνο σε όσους είχαν τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η σχέση μεταξύ καφεΐνης και κινδύνου γλαυκώματος φάνηκε μόνο με μεγάλη ποσότητα καφεΐνης και σε αυτούς που είχαν τον μεγαλύτερο γενετικό κίνδυνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα ελέγξω το κοινωνικό μου άγχος
ECDC: Κρούσματα παρβοϊού Β19 σε 4 ευρωπαϊκές χώρες - Το εξάνθημα του "χαστουκισμένου μάγουλου"
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό