Ερευνητές ανέπτυξαν πρωτότυπους ‘’έξυπνους’’ φακούς επαφής που μετρούν με ακρίβεια την πίεση του οφθαλμού ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία.

Ο Dengbao Xiao και οι συνεργάτες του θέλησαν να αναπτύξουν φακό επαφής που θα μετρά και θα μεταδίδει ασύρματα, σήματα σε πραγματικό χρόνο για την πίεση του οφθαλμού σε διάφορες θερμοκρασίες.

Σε δοκιμή στο εργαστήριο, οι ερευνητές τοποθέτησαν τους νέους φακούς σε 3 μάτια χοίρων ενώ έλεγχαν την πίεση του οφθαλμού και τη θερμοκρασία. Οι φακοί παρακολουθούσαν και μετέδιδαν ασύρματα στοιχεία για την πίεση, από  10 ως  50  βαθμούς Κελσίου.

Όταν οι πιέσεις υπολογίστηκαν από το σήμα ενός μόνο κυκλώματος στον φακό τα αποτελέσματα είχαν απόκλιση έως 87% από τις πραγματικές τιμές.

Όμως, όταν χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τα 2 κυκλώματα, οι τιμές πίεσης διέφεραν μόνο κατά 7% από τη σωστή τιμή, επειδή ο συνδυασμός απομάκρυνε τα λάθη που σχετίζονταν με τη θερμοκρασία.

Οι ερευνητές δήλωσαν οτι ο έξυπνος φακός έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για τον πρώιμο εντοπισμό και παρακολούθηση του γλαυκώματος με ακρίβεια και σε διάφορες θερμοκρασίες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ACS Applied Materials & Interfaces.

 

Πηγές:
ACS Applied Materials & Interfaces.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου
Άσκηση: Καλύτερα να μετράμε βήματα ή λεπτά; [μελέτη]
Λαμία: Σταφυλόκοκκος σε δείγματα φαγητού που κατανάλωσαν μαθητές