Ερευνητές ανέπτυξαν πρωτότυπους ‘’έξυπνους’’ φακούς επαφής που μετρούν με ακρίβεια την πίεση του οφθαλμού ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία.

Ο Dengbao Xiao και οι συνεργάτες του θέλησαν να αναπτύξουν φακό επαφής που θα μετρά και θα μεταδίδει ασύρματα, σήματα σε πραγματικό χρόνο για την πίεση του οφθαλμού σε διάφορες θερμοκρασίες.

Σε δοκιμή στο εργαστήριο, οι ερευνητές τοποθέτησαν τους νέους φακούς σε 3 μάτια χοίρων ενώ έλεγχαν την πίεση του οφθαλμού και τη θερμοκρασία. Οι φακοί παρακολουθούσαν και μετέδιδαν ασύρματα στοιχεία για την πίεση, από  10 ως  50  βαθμούς Κελσίου.

Όταν οι πιέσεις υπολογίστηκαν από το σήμα ενός μόνο κυκλώματος στον φακό τα αποτελέσματα είχαν απόκλιση έως 87% από τις πραγματικές τιμές.

Όμως, όταν χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τα 2 κυκλώματα, οι τιμές πίεσης διέφεραν μόνο κατά 7% από τη σωστή τιμή, επειδή ο συνδυασμός απομάκρυνε τα λάθη που σχετίζονταν με τη θερμοκρασία.

Οι ερευνητές δήλωσαν οτι ο έξυπνος φακός έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για τον πρώιμο εντοπισμό και παρακολούθηση του γλαυκώματος με ακρίβεια και σε διάφορες θερμοκρασίες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ACS Applied Materials & Interfaces.

 

Πηγές:
ACS Applied Materials & Interfaces.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γονίδια οικογένειας από την Κολομβία ίσως "φρενάρουν" τη νόσο Alzheimer
Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποιες τροφές τους βρίσκουμε
Περπάτημα: "Φάρμακο" κατά του πόνου στη μέση [μελέτη]