Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει βίντεο του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, με αποτέλεσμα η οργανωτική του επιτροπή να αποφασίσει ομόφωνα την ακύρωση του, λόγω της αρνητικής αντίδρασης.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε ως μέσο προώθησης του Συνεδρίου, πρωταγωνιστεί μια γυναίκα άνω των 40, η οποία απολογείται για το γεγονός ότι προτίμησε μέχρι μια ηλικία να μην κάνει παιδιά, αλλά να ασχοληθεί με την καριέρα της.

Δεκάδες χρήστες του Διαδικτύου αντέδρασαν, χαρακτηρίζοντάς το σεξιστικό, ρατσιστικό, στερεοτυπικό και οπισθοδρομικό.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η ΕΡΤ, το ΑΠΕ, απέσυραν τη στήριξή τους, ενώ δεκάδες πρόσωπα της ελληνικής showbiz αρνούνται να συμμετάσχουν στην καμπάνια και αντιδρούν, χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο του βίντεο σεξιστικό και προσβλητικό για τις γυναίκες.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος επισημαίνει ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο και ανακοινώνει ότι η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας, που πρόκειται να γίνει στα Ιωάννινα, 2 με 4 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο κ. Λιβάνιος αναφέρει: "Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας".

ΠΙΣ

Τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) διαχωρίζουν ρητά τη θέση τους από την επιλογή της ηγεσίας του ΠΙΣ να μετάσχει στο συνέδριο και την καλεί να αποσύρει της συμμετοχή της. Πρόκειται για τους Δημήτρη Βαρνάβα, Κατερίνα Γατοπούλου, Βλαδίμηρο Παναγιωτίδη και Μιχάλη Ψαλτάκο, οι οποίοι ανακοίνωσαν τα εξής:

"Ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Αθ. Εξαδάκτυλος, χωρίς να έχει λάβει έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αποφάσισε να συμμετάσχει στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας που διεξάγεται στις 2-4 Ιουλίου στα Ιωάννινα και μάλιστα παραχώρησε αυτοβούλως στο συνέδριο αυτό και την αιγίδα του ΠΙΣ.

Μετά το σάλο που ξέσπασε για τις θέσεις που παρουσιάζονται σε βίντεο για το συνέδριο, κορυφαίοι θεσμικοί φορείς αποσύρουν την αιγίδα και τη συμμετοχή τους, όπως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι αποσύρονται η ΕΡΤ και το ΑΠΕ από τη χορηγία επικοινωνίας. Το ίδιο έπραξε και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΙΣ διαχωρίζουμε ρητά τη θέση μας από την αυθαίρετη επιλογή της ηγεσίας του ΠΙΣ για την οποία ουδέποτε ενημερωθήκαμε και συναινέσαμε και την καλούμε να αποσύρει τη συμμετοχή και τη στήριξη που έδωσε στο συγκεκριμένο συνέδριο, το οποίο προσβάλλει βάναυσα την αυτοδιάθεση των γυναικών".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα