Εν μέσω του παγκόσμιου πολέμου κατά των πανδημικών παραλλαγών, η Ευρωπαϊκή Ένωση εντόπισε πέντε θεραπευτικά σχήματα κατά της COVID-19 στα οποία θα δώσει προτεραιότητα με την ελπίδα να εγκρίνει τρία εξ αυτών έως τον Οκτώβριο.

Η Ευρώπη επέλεξε τέσσερα σχήματα μονοκλωνικών αντισωμάτων : το σύνθετο bamlanivimab / etesevimab της Eli Lilly, το regdanvimab της Celltrion, το κοκτέιλ casirivimab / imdevimab της Regeneron και της Roche και το sotrovimab της GlaxoSmithKline και  της Vir Biotechnology.

Στη λίστα περιλαμβάνεται επίσης το baricitinib της Eli Lilly, μια θεραπεία που έχει ήδη εγκριθεί για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της ατοπικής δερματίτιδας. Το φάρμακο μειώνει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με COVID-19 που έχουν λάβει οξυγόνο.

Στο πλαίσιο των νέων εγκρίσεων, η ΕΕ θα διοργανώσει μια εκδήλωση με τη βιομηχανία στις 12 και 13 Ιουλίου, όπου μεταξύ άλλων θα αναλυθούν τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού ενώ θα υπάρξει και σχεδιασμός για την αύξηση της παραγωγής τους μετά από τις πιθανές εγκρίσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΜΑ ενέκρινε τη θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron για ασθενείς που κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά με την COVID-19. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΕ αγόρασε 55.000 δόσεις του φαρμάκου.

Από την άλλη, ο συνδυασμός bamlanivimab και etesevimab της Lilly ήταν ο πρώτος που κέρδισε έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες για ασθενείς με COVID-19 που κινδυνεύουν να προχωρήσουν σε σοβαρή μορφή της νόσου. Ομως όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο "κοκτέιλ" αντισωμάτων έδειξε αδυναμία έναντι των μεταλλάξεων από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να σταματήσουν τη χρήση του.

Όσον αφορά στο αντίσωμα sotrovimab από την GSK / Vir έλαβε έγκριση  για χρήση στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, αλλά οι εταιρείες δεν έχουν ακόμη συνάψει συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθειά του.

Στο μεταξύ τον περασμένο Οκτώβριο, η Ευρώπη αγόρασε 500.000 δόσεις του remdesivir της Gilead για 1,2 δισ. δολ.. Αλλά ένα μήνα αργότερα, ανεστάλη η χρήση του αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το χαρακτήρισε αναποτελεσματικό για ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COViD-19.

Η ΕΕ ελπίζει να προσθέσει πιο πολλά υποσχόμενες θεραπείες στο χαρτοφυλάκιό της, στοχεύοντας σε 10 έως το τέλος του έτους σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα