Η στρατηγική της ΕΕ για τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της COVID-19 απέδωσε ένα πρώτο αποτέλεσμα, με την ανακοίνωση πριν από λίγες ημέρες του πρώτου χαρτοφυλακίου πέντε φαρμακοθεραπευτικών μέσων που θα μπορούσαν να είναι σύντομα διαθέσιμα για τη θεραπεία ασθενών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τέσσερα από αυτά τα φαρμακοθεραπευτικά μέσα είναι μονοκλωνικά αντισώματα υπό κυλιόμενη επανεξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ένα άλλο φαρμακοθεραπευτικό μέσο είναι ανοσοκατασταλτικό, το οποίο διαθέτει άδεια κυκλοφορίας η οποία θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τη θεραπεία ασθενών με COVID-19.

Τα πέντε προϊόντα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και είναι πολύ πιθανόν να περιλαμβάνονται σε αυτά τα τρία νέα φαρμακοθεραπευτικά μέσα κατά της COVID-19 που πρόκειται να εγκριθούν έως τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με τον στόχο στο πλαίσιο της στρατηγικής, υπό την προϋπόθεση ότι τα τελικά στοιχεία θα αποδεικνύουν την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους.

Νέα ένδειξη COVID-19 για υφιστάμενα φάρμακα:

  • ανοσοκατασταλτικό βαρκιτινίμπης (φάρμακο που μειώνει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος) από Eli Lilly: αίτηση για επέκταση της άδειας κυκλοφορίας για την ένδειξη COVID-19 βρίσκεται υπό αξιολόγηση
  • Νεοσυσταθέντα μονοκλωνικά αντισώματα υπό κυλιόμενη επανεξέταση — ένα ρυθμιστικό εργαλείο για την επιτάχυνση της αξιολόγησης ενός ελπιδοφόρου φαρμάκου κατά τη διάρκεια κατάστασης έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας:
  • συνδυασμός μπαμλανιβιμάμπης και ετεσεβιμάμπης από την Eli Lilly: υπό κυλιόμενη επανεξέταση
  • συνδυασμός κασιριβιμάμπης και ιμδενιμάμπης από τις Regeneron Pharmaceuticals, Inc. και F. Hoffman-La Roche, Ltd: υπό κυλιόμενη επανεξέταση
  • ρεγδανβιμάμπη από τη Celltrion: υπό κυλιόμενη επανεξέταση
  • σοτροβιμάμπη από τις GlaxoSmithKline και Vir Biotechnology, Inc.: υπό κυλιόμενη επανεξέταση

Επόμενα βήματα

Η Κομισιόν θα καταρτίσει χαρτοφυλάκιο τουλάχιστον 10 δυνητικών φαρμακοθεραπευτικών μέσων κατά της COVID-19 έως τον Οκτώβριο, με βάση το έργο της πρόσφατα συσταθείσας ομάδας εμπειρογνωμόνων για τις παραλλαγές της νόσου COVID-19. 

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία κοινής προμήθειας για μονοκλωνικά αντισώματα (κασιριβιμάμπη και ιμδενιμάμπη) και θα μπορούσε να δρομολογήσει περισσότερες τέτοιες συμφωνίες έως το τέλος του έτους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας