Μολονότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η ψυχική υγεία έχει πληγεί από την πανδημία, λίγοι έχουν εκτιμήσει το οικονομικό της κόστος. Μια έκθεση με τίτλο "Παραγωγή Κορωνοϊού - Μεγαλώνοντας σε μια πανδημία", που εκπονήθηκε από το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο, κάνει ακριβώς αυτό διαπιστώνοντας ότι οι νέοι επιβαρύνονται με το οικονομικό κόστος.

Η συνολική ετήσια αύξηση του κόστους λόγω των προβλημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τη COVID-19 μεταξύ των νέων εκτιμάται σε 0,49% του ΑΕΠ παγκοσμίως, δηλαδή 407 δισ. δολ. (335 δισ. ευρώ).

Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 185 δισ. δολ. σε πρόσθετες άμεσες δαπάνες για τα συστήματα υγείας, 79,6 δισ. δολ. για τη βελτίωση των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης και 141,9 δισ. δολ. σε έμμεσες δαπάνες που σχετίζονται με τη μείωση της απασχόλησης και τη μειωμένη παραγωγικότητα, αναφέρει η έκθεση.

Αναμένουμε μια δραματική αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μετά την πανδημία της COVID-19, δήλωσε ο David Dozois, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο.

Ο Dozois είπε ότι σε μια δημοσκόπηση της Mental Health Research Canada φάνηκε ότι η ηλικιακή ομάδα 18-34 κτυπήθηκε περισσότερο από τη νόσο του κορωνοϊού.

Η έλλειψη επαρκούς ύπνου, άσκησης ή προσωπικής ζωής αύξησε επίσης τον κίνδυνο για κακή ψυχική ευεξία, σημειώνει η έκθεση.

"Άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν πληγεί σκληρά από την COVID-19, αν και διαφορετικές ηλικιακές ομάδες τείνουν να διαφέρουν στους τύπους των στρεσογόνων που αντιμετωπίζουν", δήλωσε ο Steven Taylor, καθηγητής και κλινικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και συγγραφέας του "The Psychology of Pandemics".

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα μέσα του 2020, σχεδόν ένας στους πέντε ενήλικες παρουσίασε κάποια μορφή κατάθλιψης, που είναι διπλάσιο του ποσοστού που ίσχυε πριν από την πανδημία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι αιτίες

Η έκθεση σημειώνει ότι η ψυχική υγεία έχει επιδεινωθεί από τις μειωμένες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, τις χειρότερες προοπτικές για σταθερή απασχόληση, τις συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσης και το άγχος που προκύπτουν από τις πιθανές επιπτώσεις της μόλυνσης από τον Κορωνοϊό.

Ταυτόχρονα, αναφέρονται, λιγότεροι γάμοι, περισσότερα διαζύγια, μειωμένη γονιμότητα, αυξημένες κοινωνικές παθολογίες .

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οικονομική υποστήριξη για κρίσιμες υπηρεσίες ψυχικής υγείας πάγωσε στο 93% των χωρών παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την στιγμή που η ζήτηση για υποστήριξη ψυχικής υγείας αυξάνονταν

Τι πρέπει να αλλάξει;

Μετά την πανδημία, πολλά πράγματα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί μια κρίση ψυχικής υγείας, δήλωσε ο Taylor.

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι κυβερνήσεις να βρουν τρόπους για να αντισταθμίσουν τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που βιώνουν οι άνθρωποι. Οι επιπτώσεις της απώλειας θέσεων εργασίας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία, διότι στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια οικονομικών ύφεσης, η αύξηση της ανεργίας συνδέεται με την αύξηση του ποσοστού αυτοκτονίας, ειδικά μεταξύ ανδρών που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία », εξήγησε ο ίδιος.

"Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να υπάρχει ευρύτερη χρήση προγραμμάτων όπως αυτά που εφαρμόστηκαν στην Κίνα το 2020, τα οποία αφορούσαν τηλεοπτικά προγράμματα και άλλα προγράμματα μέσων που παρέχουν συμβουλές σχετικά με τα προβλήματα ψυχικής υγείας, τις εφαρμογές διαδικτύου για αυτοβοήθεια, τηλεφωνικές γραμμές υποστήριξης, εγκαταστάσεις τηλεδιάσκεψης για τη σύνδεση ατόμων με επαγγελματίες ψυχικής υγείας ", υποστήριξε ο Taylor. 

Πηγές:
https://www.dw.com/en/youth-hit-hardest-by-rising-mental-health-crisis/a-56976447

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
ΚEΘΕΑ Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’