Iδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για τις ανησυχίες των γυναικών που ζουν με  χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες αλλά θέλουν να προγραμματίσουν μια εγκυμοσύνη, δίνει μέσω μέσω της Καμπάνιας "Προορισμός Μητρότητα"  η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα. 

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, πάνω από τις μισές γυναίκες με χρόνιες ρευματικές παθήσεις (54%) είχαν σχετικά σοβαρές ανησυχίες ώστε να τις οδηγήσουν στην καθυστέρηση του προγραμματισμού μιας εγκυμοσύνης. Παρόλα αυτά, για τους περισσότερους τύπους αρθρίτιδας, οι πιθανότητες να μεταδοθεί η ασθένεια στα παιδιά  είναι πολύ μικρές.

Λιγότερες από τις μισές γυναίκες (46%) συμβουλεύτηκαν έναν επαγγελματία υγείας πριν την εγκυμοσύνη, αλλά το να συζητούν από νωρίς τα πλάνα εγκυμοσύνης με την ομάδα των θεραπόντων ιατρών -όπως ο  γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας, ο ρευματολόγος, ο γυναικολόγος, η μαία  κτλ.-  είναι σημαντικό ώστε να διασφαλιστεί ότι κατανοούνται πλήρως όλες τις επιλογές πριν υιοθετηθούν.

Οπως υποστηρίζεται μέσω της καμπάνιας "πριν από τα ραντεβού σας, είναι καλή ιδέα να κρατάτε σημειώσεις για οποιαδήποτε απορία που θέλετε να ρωτήσετε την ομάδα σας. Πιθανές ερωτήσεις μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • υπάρχουν ειδικές ακτινογραφίες ή προγεννητικές εξετάσεις που χρειάζομαι λόγω της κατάστασής μου;
  • ποιες θα είναι οι προκλήσεις για μένα και το μωρό μου, εάν μείνω έγκυος;
  • ποιες είναι οι πιθανότητες να μεταδώσω την ασθένειά μου στο μωρό μου;
  • θα μπορέσω να έχω μια τελειώμηνη εγκυμοσύνη;
  • μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;
  • ποιες επιλογές θεραπειών είναι συμβατές με το ταξίδι εγκυμοσύνης μου";

Κατά τη διάρκεια της Εγκυμοσύνης

"Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου το ενδεχόμενο εξάρσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννα, αναζητώντας κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, προσαρμόζοντας τον  τρόπο ζωής εάν αυτό είναι απαραίτητο και συζητώντας τις ανάγκες σας με την ομάδα των θεραπόντων ιατρών και το δίκτυο υποστήριξής σας, επισημαίνει η καμπάνια.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει "θα χρειαστείτε τις ίδιες προληπτικές εξετάσεις, όπως οποιαδήποτε άλλη έγκυος γυναίκα. Παρόλα αυτά, μπορεί να χρειαστείτε κάποιες επιπλέον, σε συνάρτηση με τα συμπτώματά σας".

Εάν εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος στην ομάδα σας διαπιστώσει πως τα συμπτώματά σας χειροτερεύουν, μη διστάσετε να κλείσετε ένα ραντεβού και να  ζητήσετε περαιτέρω συμβουλές. Εάν βιώσετε εξάρσεις της ασθένειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον θεράποντα ιατρό σας

Μετά τη γέννηση

Συνήθως δεν υπάρχει λόγος για τον οποίο γυναίκες με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα δεν θα έπρεπε να έχουν έναν φυσιολογικό τοκετό.

Η φροντίδα ενός νεογέννητου μπορεί να είναι πολύ απαιτητική, ειδικά εάν ζείτε με μια χρόνια φλεγμονώδη ασθένεια. Μπορεί να αισθανθείτε κόπωση διαχειριζόμενη τόσο τα συμπτώματά σας όσο και τις απαιτήσεις του νεογέννητου και υπάρχει η πιθανότητα έξαρσης των συμπτωμάτων σας.

Σιγουρευτείτε πως θα ζητήσετε καθοδήγηση από την ομάδα θεραπόντων ιατρών και επιπλέον υποστήριξη από τις κοινωνικές υπηρεσίες, φυσιοθεραπευτές ή εργοθεραπευτές που μπορούν να σας συμβουλεύσουν για το πώς θα κάνετε το κράτημα, το ντύσιμο, το πλύσιμο και το τάισμα του μωρού σας ευκολότερο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]