Τα δημοφιλή φάρμακα για τον ιό HIV bictegravir και  emtricitabine-tenofovir alafenamid, αντικαταστάθηκαν με ψευδείς εκδοχές σε ορισμένα φαρμακεία των ΗΠΑ, προειδοποίησε η Gilead Sciences στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Ηδη, η πολυεθνική συνεργάζεται με τον FDA, τα φαρμακεία και τις νομικές αρχές για να αφαιρέσει τα προβληματικά χάπια από την κυκλοφορία και να αποτρέψει τη μελλοντική διανομή πλαστών φαρμάκων, πρόσθεσε η εταιρεία.

Τα πλαστά φάρμακα δεν ανταποκρίνονται στα ίδια πρότυπα ποιότητας με τα αυθεντικά, δεν έχουν τη σωστή ποσότητα δραστικού συστατικού ή μπορεί να περιέχουν ακαθαρσίες.

Λαμβάνοντας έγκριση από τον FDA το 2018, το bictegravir, έγινε γρήγορα το πιο δημοφιλές φάρμακο για τον ιό HIV. Το πρώτο εξάμηνο του 2021, το φάρμακο απέφερε πωλήσεις ύψους 3,82 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, αυξημένες σχεδόν 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το  emtricitabine-tenofovir alafenamid, το οποίο συνδυάζεται με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία του HIV έφερε πωλήσεις 794 εκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους έξι μήνες του 2021.

Σημειώνεται ότι πριν την Gilead, η Johnson & Johnson στα τέλη του περασμένου έτους είχε ειδοποιήσει ότι οι πλαστές εκδόσεις του πλήρους σχήματος HIV του darunavir είχαν διανεμηθεί σε τρία φαρμακεία. Το darunavir περιλαμβάνει επίσης τα ίδια συστατικά, TAF και emtricitabine, που χρησιμοποιούνται στο bictegravir και το  emtricitabine-tenofovir alafenamid.

Επιβεβαιώνεται ότι η πανδημία της COVID-19 έχει ενισχύσει την κυκλοφορία των πλαστών φαρμάκων. Η συνεχιζόμενη κρίση στη δημόσια υγεία έχει προκαλέσει διαταραχές στις νόμιμες αλυσίδες εφοδιασμού φαρμάκων, σημείωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σε πρόσφατη έκθεση του.

 

Πηγές:
fiercepharma

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα