Έντονος είναι ο προβληματισμός στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λίγες μέρες πριν από την επανεκκίνηση της διά ζώσης λειτουργίας, που αποτελεί ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου και μια δύσκολη εξίσωση, έπειτα από τρία διαδοχικά εξάμηνα εξ αποστάσεως διδασκαλίας, λόγω της πανδημίας.

Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας εκτείνεται κυρίως σε ένα αχανές campus στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μια «πόλη μέσα στην πόλη» με πολλές δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, διδάσκοντες και εργαζόμενους να εισέρχονται σε αυτό από 65 διαφορετικές εισόδους περιμετρικά, με δεκάδες κτίρια και εκατοντάδες αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας, και με το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στο εσωτερικό του. Αποτελεί κοινό τόπο πως είναι εξαιρετικά δύσκολος αν όχι ανέφικτος ο αποτελεσματικός έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και βεβαιώσεων αρνητικού εργαστηριακού τεστ που θα υποχρεούνται να έχουν όσου δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει.

Η διοίκηση του ιδρύματος έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως τα μέλη ΔΕΠ δεν είναι δυνατό να αναλάβουν ρόλο ελεγκτών των πιστοποιητικών ή των αστυνομικών που θα απαγορεύουν την είσοδο σε όσους δεν τα έχουν. Ο πρύτανης, Νικόλαος Παπαϊωάννου (φωτογραφία), δεν αρνείται πως η εξίσωση είναι πολύπλοκη. Ποντάρει στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό (9 στα 10 μέλη ΔΕΠ και πάνω από 7 στους 10 φοιτητές έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει), αλλά και στην ατομική συνείδηση του καθενός. Μέσω της τροπολογίας που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, που θα δίνει τη δυνατότητα και τους πόρους στα πανεπιστήμια να προσλάβουν προσωπικό ελέγχου μόνο με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου, αναμένεται να στελεχωθεί ειδική ομάδα ελέγχου. Αυτή ωστόσο θα αρκεστεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, λόγω του μεγέθους του ιδρύματος και του αριθμού των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ο πρύτανης, μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα, είπε πως ίσως είναι η ώρα για την καθιέρωση κάρτας εισόδου, ώστε να υπάρχει εικόνα ποιος μπαίνει στο campus και πού πάει.

Δεύτερες σκέψεις από τις πρυτανικές αρχές ακύρωσαν τον σχεδιασμό για την δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου εντός του πανεπιστημιακού campus. Κρίθηκε πως για λόγους εξοικονόμησης κόστους και χώρου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Mega εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την πανεπιστημιούπολη, αλλά και αυτό του ΑΧΕΠΑ, που βρίσκεται μέσα σε αυτήν. Στη ΔΕΘ έχει εξασφαλιστεί ήδη ειδικός χώρος, όπου τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας θα μπορούν να προσέρχονται χωρίς ραντεβού.

Επιτροπή καθηγητών: Κίνδυνος έξαρσης της πανδημίας εντός του campus

Η Επιτροπή του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ για την υγειονομικά ασφαλή δια ζώσης επαναλειτουργία του ιδρύματος, που συστάθηκε τον περασμένο Μάρτιο, συνεδρίασε την περασμένη Τετάρτη για να επανεκτιμήσει την κατάσταση. Το πόρισμα που έδωσε στη δημοσιότητα εκπέμπει κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μηνύματα.

Με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, την διασπορά της νόσου στην κοινότητα, την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τη μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα, η Επιτροπή εκτιμά ότι "η δρομολογούμενη διά ζώσης επαναλειτουργία του ΑΠΘ με διαγνωστικούς ελέγχους μόνο για τα ανεμβολίαστα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας με ίδια δαπάνη, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης της μετάδοσης του ιού στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και όλα αυτά σε κλίμα έντασης – πόλωσης, θα οδηγήσει σταδιακά στην έξαρση της επιδημίας εντός του πανεπιστημιακού campus και την αναπόδραστη επιστροφή στην εξ αποστάσεως διδασκαλία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με σοβαρότατες συνέπειες στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης".

Η επιτροπή θεωρεί πως η υγειονομικά ασφαλής διά ζώσης επαναλειτουργία του ΑΠΘ απαιτεί τις παρακάτω επείγουσες ενέργειες:

Άξονας 1ος: Επιτάχυνση των εμβολιασμών με δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου εντός του campus του ΑΠΘ και στοχευμένες καμπάνιες ενημέρωσης των φοιτητών, εργαζόμενων και διδασκόντων με ευθύνη του ΕΟΔΥ και την ενεργό συμμετοχή του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας

Άξονας 2ος: Συνδυαστικά μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του SARS-CoV-2 στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας (χωρίς διάκριση σε εμβολιασμένους και μη) έτσι όπως αυτά έχουν περιγραφεί στα προηγούμενα πορίσματα της επιτροπής και συνοψίζονται στο τρίπτυχο:

Μέτρα πρόληψης και Φυσικής/Σωματικής Αποστασιοποίησης εντός του campus

  • Τήρηση αποστάσεων στις αίθουσες διδασκαλίας.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Τακτικό πλύσιμο χεριών.
  • Απολύμανση του αέρα με τη χρήση ειδικών συσκευών απολύμανσης του αέρα (με χρήση φίλτρων ΗΕΡΑ και, αν είναι δυνατόν, δυνατότητα φωτοκατάλυσης).
  • Εξασφάλιση πρόσθετων αιθουσών διδασκαλίας με επαρκή αερισμό τους.
  • Απολύμανση των χρησιμοποιούμενων επιφανειών.
  • Πρόσληψη πρόσθετου διδακτικού προσωπικού για την υποστήριξη ολιγομελών τμημάτων και όλου του μόνιμου αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας.

Συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση εντός του campus στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας:

  • Εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ εντός του campus.
  • Διενέργεια καθημερινών δωρεάν ελέγχων σε ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα ασυμπτωματικά μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (screening), δωρεάν διαγνωστικών ελέγχων σε συμπτωματικούς ασθενείς (testing) και εξαντλητική ιχνηλάτηση (tracing) των επαφών των τελευταίων.

Μέτρα Πρόληψης και Φυσικής/Σωματικής Αποστασιοποίησης εκτός campus:

  • Αύξηση δρομολογίων των λεωφορείων του ΟΑΣΘ από και προς την πανεπιστημιούπολη.
  • Εκπόνηση σχεδίου πρόληψης της διάδοσης του SARS-CoV-2 στις φοιτητικές εστίες, την Πανεπιστημιακή Λέσχη, Γυμναστήριο.

Η Επιτροπή της ΓΣ του ΕΣΔΕΠ έχει ως συντονιστή τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής, Ηλία Κονδύλη, και μέλη τους καθηγητές Σεραφείμ Αλεξίου (ΤΕΦΑΑ), Αλέξαδρο Γαρύφαλλο (Ιατρικής), Αθανάσιο Κούγκολο (Πολιτικών Μηχανικών), Ιωάννα Μπίμπου (Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης), Δημοσθένη Σαρηγιάννη (Χημικών Μηχανικών) και Αλέξη Μπένο (ομότιμος καθηγητής Ιατρικής).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο ΕΣΠΑ η ολοκλήρωση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων νοσοκομείων
Μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να "τρέξει" [μελέτη]
ΕΚΠΑ: Οι ελληνικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Ογκολογίας