O ταυτόχρονος εμβολιασμός κατά της COVID-19 και της απλής γρίπης αποδείχθηκε αποτελεσματικός και ασφαλής. Αυτό διεφάνη σε τυχαιοποιημένη μελέτη που έγινε σε Μ. Βρετανία και Ουαλία. Και οι έξι δοκιμαζόμενoι συνθετικοί συνδυασμοί πέτυχαν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Lancet, ενώ την ίδια στιγμή ανταποκρίθηκαν καλά σε ότι αφορά τα αντισώματα κατά του SARS – COV 2.

Εν όψει της προφανώς μειωμένης προστατευτικής επίδρασης του εμβολίου κατά της SARS-CoV – 2 μπορεί να ανακύψει και νέο κύμα κρουσμάτων COVID – 19.  Ε Εξαιτίας της άρσης χρήσης μάσκας θα πρέπει ανάμεσα στα άλλα να αναμένουμε και νέο κύμα γρίπης.

Πολλοί άνθρωποι δεν μπόρεσαν  να ανανεώσουν την ανοσολογική τους προστασία τον περασμένο χειμώνα με μια (συνήθως ασυμπτωματική) γρίπη. Σε αυτή την περίπτωση, ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 και της γρίπης θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος.

Τώρα το αν τα δύο εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν ταυτόχρονα είναι αμφιλεγόμενο μεταξύ των ειδικών. Οι πολλαπλοί εμβολιασμοί (ειδικά στα παιδιά) δεν είναι ασυνήθιστοι. Ωστόσο, τα εμβόλια κατά του SARS-CoV-2 είναι διαφορετικά από όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται μέχρι στιγμής, γι 'αυτό οι ειδικοί συστήνουν ένα διάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδων μεταξύ των δύο εμβολιασμών.

Ο βρετανικός όμιλος ComFluCOV («Συνδυασμός γρίπης και εμβολιασμού κατά του COVID-19») διερεύνησε κατά πόσο ο ταυτόχρονος εμβολιασμός είναι ασφαλής και αποτελεσματικός.

Σε σχετική μελέτη συμμετείχαν 679 άτομα από 12 περιοχές στην Αγγλία και την Ουαλία, τα οποία είχαν ήδη λάβει την 1η δόση του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca ή του εμβολίου της Biontech/Pfizer. Οι περισσότερες αντιδράσεις μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στη μελέτη  ήταν ήπιες έως μέτριες, ενώ το 97% των συμμετεχόντων δεν είχαν ενδοιασμούς για τη λήψη 2 εμβολίων την ίδια ημερομηνία στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν υπάρχουν ανησυχίες για τον ταυτόχρονο εμβολιασμό κατά της COVID-19 και της γρίπης.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας