Μια ομάδα 7 γιατρών του νοσοκομείου Σερρών παρακολούθησε στις 6 Οκτωβρίου το ταχύρρυθμο σεμινάριο εκπαίδευσης στη διαχείριση και υποστήριξη βαρέως πάσχοντα ασθενούς. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από πενταμελή ομάδα επειγοντολόγων, με επικεφαλής την επίκουρο καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής, Έφη Πολυζωγοπούλου, που μετέβη για τον σκοπό αυτό από την Αθήνα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δημοσιοποίησε την πρωτοβουλία με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, επισυνάπτοντας και φωτογραφικό υλικό. "Οι βασικές αρχές υποστήριξης του βαρέως πάσχοντα ασθενούς αφορούν τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και αυτή η υποστήριξη είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών", ανέφερε η κ. Γκάγκα, ευχαριστώντας όσους συνέβαλλαν και προαναγγέλλοντας πως αυτή η πολύτιμη εκπαίδευση θα συνεχιστεί και σε άλλα νοσοκομεία, με στόχο να γίνεται τακτικά, παντού.

Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί του νοσοκομείου Σερρών, το συγκεκριμένο σεμινάριο αποτέλεσε «μετεξέλιξη» ενός άλλου, που είχε επιχειρηθεί, για να αλλάξει στη συνέχεια, λόγω των αντιδράσεων των γιατρών.

Το επίμαχο e-mail και η διόρθωση

Στην πρώτη πρόσκληση για την εκπαίδευση γιατρών, στις Σέρρες και σε άλλα τρία νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας (Δράμας, Ξάνθης και Κομοτηνής), γινόταν λόγος για εκπαίδευση γιατρών σε τεχνικές διασωλήνωσης, ώστε να μπορούν να διασωληνώνουν ασθενείς στις περιπτώσεις εφημεριών που δεν θα υπάρχει εφημερεύων αναισθησιολόγος.

"Προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις κατά την διάρκεια εφημεριών, όταν δεν εφημερεύει αναισθησιολόγος, παρακαλούμε όπως σε συνεννόηση με τους διευθυντές Ιατρικής Υπηρεσίας καθοριστούν 8 ιατροί του ΓΝ Δράμας, 7 ιατροί του ΓΝ Σερρών, 8 ιατροί του ΓΝ Ξάνθης και 7 ιατροί του ΓΝ Κομοτηνής, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην επείγουσα διασωλήνωση (από ειδική ομάδα που θα αποσταλεί για τον σκοπό αυτό στο νοσοκομείο σας) ώστε να είναι σε θέση να προβούν σε διασωλήνωση επείγοντος περιστατικού, το οποίο στη συνέχεια αφού σταθεροποιηθεί θα διακομιστεί για αντιμετώπιση στο κατάλληλο νοσοκομείο", ανέφερε το e-mail του διοικητή της 4ης ΥΠΕ, Δημήτρη Τσαλικάκη, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις των γιατρών, στάλθηκε δύο μέρες μετά (16 Σεπτεμβρίου) διευκρινιστικό μήνυμα από τον διοικητή της 4ης ΥΠΕ, που δήλωνε πως η εκπαίδευση αφορά τη διαχείριση επείγοντος περιστατικού, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε διασωλήνωση ή σε εφημερίες χωρίς αναισθησιολόγους.

"Σε συνέχεια του από 14/9/2021 ηλεκτρονικού μας μηνύματος, σύμφωνα με διευκρινίσεις που παρασχέθηκαν, η εκπαίδευση των ιατρών του νοσοκομείου σας από ειδική ομάδα αφορά την αντιμετώπιση - διασωστικές ενέργειες - επείγοντος περιστατικού", αναφερόταν στο δεύτερο μήνυμα.

Άλλοι γιατροί στο σεμινάριο των Σερρών - Δεν έγινε η εκπαίδευση στη Δράμα

"Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε κατά της εκπαίδευσης και το διευκρινίσαμε 100 φορές στη διοίκηση και στην ΥΠΕ. Αντιθέτως, τη θέλουμε και την επιζητούμε. Αλλά εδώ γινόταν λόγος για εφημερίες χωρίς αναισθησιολόγο και μας ζητούνταν να τους υποκαθιστούμε και να διασωληνώνουμε ασθενείς, με μια εκπαίδευση λίγων ωρών. Και στο διορθωτικό email δεν διαψευδόταν κάτι τέτοιο", τονίζει μιλώντας στο iatronet ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών, Ευάγγελος Παπαμιχάλης (φωτογραφία).

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι 7 γιατροί που είχαν επιλεχθεί για την παρακολούθηση του σεμιναρίου - 2 παθολόγοι, 2 χειρουργοί, 2 καρδιολόγοι και 1 ΩΡΛ - τελικά αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο, καθώς και η διευκρινιστική δήλωση δεν τους κάλυπτε.

Τελικά το σεμινάριο παρακολούθησαν 7 άλλοι γιατροί, μεταξύ τους και ειδικευόμενοι, που επιλέχθηκαν από τη διοίκηση και την Ιατρική Υπηρεσία του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με ανάρτηση του υποδιοικητή, Παναγιώτη Πεγγίδη, "στόχος της εκπαίδευσης ήταν η διαχείριση και υποστήριξη του ασθενούς, κερδίζοντας τον απαραίτητο χρόνο μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια, δηλαδή ο αναισθησιολόγος, για να κάνει τη διασωλήνωση". Ο ίδιος σημειώνει πως "Οι βασικές αρχές υποστήριξης του βαρέως πάσχοντα ασθενούς αφορούν τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και η εκπαίδευση δεν υποκαθιστά καμία ειδικότητα".

"Ήταν μια πολύ υψηλού επιπέδου εκπαίδευση από επειγοντολόγους του νοσοκομείου Αττικόν. Συνάδελφοι διάφορων ειδικοτήτων διδάχτηκαν τι ακριβείς ενέργειες που πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένα περιστατικά, μέσα σε γρήγορο χρονικό διάστημα", είπε στο iatronet ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Σερρών, Δημήτρης Μπαλαξής (φωτογραφία).

Στη Δράμα, την ίδια ώρα, η πραγματοποίηση του σεμιναρίου βρίσκεται στον "αέρα", καθώς δεν υπάρχει προθυμία γιατρών να συμμετάσχουν. "Επικοινώνησα με την ΥΠΕ και τους είπα πως η διατύπωση του πρώτου e-mail ήταν μηνύσιμη.

Μου απάντησαν πως είχε γίνει λάθος στη διατύπωση και πως θα το άλλαζαν, αλλά και στο διευκρινιστικό μήνυμα δεν ανέφερε πουθενά ότι δεν θα γίνονται εφημερίες χωρίς αναισθησιολόγο", τόνισε στο iatronet η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε (φωτογραφία) και πρόσθεσε: "Δεν έχει γίνει το σεμινάριο και δεν ξέρω αν θα γίνει. Κανένας συνάδελφος δεν έχει δηλώσει συμμετοχή".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Αιμορροφιλία Α: Θετική γνωμοδότηση  για θεραπεία από την Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου