Σε πρόσφατη έρευνα που αναρτήθηκε στο bioRxiv ερευνητές από την Ολλανδία αναφέρουν ότι εκπαίδευσαν με επιτυχία μέλισσες (Apis mellifera) ώστε να εντοπίζουν σοβαρά περιστατικά μινκ που είχαν μολυνθεί με τον ιο SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας πρωτοκόλλα κλασικής εξαρτημένης μάθησης του Παβλόφ. Μπόρεσαν γρήγορα να εκπαιδεύσουν τις μέλισσες να ανταποκρίνονται συγκεκριμένα στη μυρωδιά μινκ που είχαν μολυνθεί-κάτι που υπογραμμίζει την πιθανότητα να γίνουν οι μέλισσες μέρος ενός ευρύτερου διαγνωστικού συστήματος του SARS-CoV-2, του ιου που προκαλεί την covid-19.

Οι ερευνητές εξέτασαν 2 πρωτόκολλα εκπαίδευσης για να αξιολογήσουν την επίδοση των μελισσών όσον αφορά το ποσοστό μάθησης, διατήρησης μνήμης και ακρίβειας.

Ανέπτυξαν μη επεμβατικό γρήγορο τεστ στο οποίο πολλές μέλισσες δοκιμάζουν παράλληλα το ίδιο δείγμα για να αποκτήσουν αξιόπιστα αποτελέσματα για την κατάσταση της υγείας κάποιου.

Με τη βοήθεια των στοιχείων που πήραν από τα πειράματα εκπαίδευσης προσομοίωσαν δοκιμή διαγνωστικής αξιολόγησης για να υπολογίσουν την πιθανή αποτελεσματικότητα του διαγνωστικού τους τεστ.

Η διαγνωστική ευαισθησία του τεστ ήταν 92% και η εξειδίκευση 86%.

Με βάση τα αποτελέσματα, οι ερευνητές συνιστούν διαγνωστικό σύστημα με βάση τις μέλισσες για να αποκτηθεί αξιόπιστο και γρήγορο τεστ που θα είναι άμεσα διαθέσιμο και θα προστεθεί στα υπάρχοντα τεστ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, διαγνωστικό τεστ για τον SARS-CoV-2 με βάση τις μέλισσες θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε απομακρυσμένες κοινότητες με έλλειψη υποδομών και πόρους για τις συνήθεις διαγνωστικές μεθόδους

Τα αποτελέσματα δείχνουν  ότι το προφίλ VOC διαφέρει μεταξύ υγιών και μολυσμένων με SARS-CoV2 μινκ και οτι οι μέλισσες μπορούν να αναγνωρίσουν αυτές τις διαφορές.

Η έρευνα έδειξε ότι μεμονωμένες μέλισσες έχουν περιορισμένη ευαισθησία και εξειδίκευση στη διάγνωση, καθώς 24 ώρες μετά την εκπαίδευση το 67% των μελισσών εντόπισαν σωστά το μολυσμένο δείγμα και το 58% εντόπισαν σωστά το υγιές δείγμα.

Επομένως, η παράλληλη χρήση πολλών μελισσών στο ίδιο δείγμα μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει αποτελεσματικά τη διαγνωστική απόδοση. Σε αυτή την περίπτωση μια διάγνωση θα μπορούσε να βασίζεται στη αντίδραση αριθμού μελισσών στο δείγμα.

Για να αναλύσουν αυτή την προσέγγιση, οι ερευνητές έκαναν προσομειώσεις με ομάδες των 10 μελισσών για να εξετάσουν ένα δείγμα όπου τουλάχιστον 6 μέλισσες θα έπρεπε να έχουν αντίδραση επέκτασης της προβοσκίδας, ώστε να θεωρηθεί θετικό. Με αυτή την προσέγγιση, η δυνατότητα ευαισθησίας του τεστ προβλέφθηκε να είναι στο 92% και η εξειδίκευση στο 86%

Τα αποτελέσματα ακρίβειας που προβλέφτηκαν στην έρευνα είναι συγκρίσιμα με τα διαγνωστικά αποτελέσματα των τεστ όπως τα RT-LAMP tests και rapid  tests αντιγόνου.

Tα ευρήματα υποδεικνύουν οτι οι μέλισσες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για τη διάγνωση του SARS-CoV-2 και πιθανόν και άλλων λοιμωδών νόσων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πειραματικό φάρμακο μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας
Πόσο σχετίζεται το πολύ αλάτι με την εμφάνιση καρκίνου [μελέτη]
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Πέμπτη