Η ανοδική τάση στην αγορά ιατρικού τουρισμού  αποτυπώνεται από τα αυξανόμενα ταξίδια που κάνουν πλέον ασθενείς από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μεταβαίνουν σε φθηνότερες χώρες για να λάβουν τη θεραπεία υγείας που θέλουν. Οι περισσότεροι ιατρικοί τουρίστες που ταξιδεύουν από αναπτυγμένες σε αναπτυσσόμενες χώρες παρακινούνται από το χαμηλό κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και τους λιγότερους χρόνους αναμονής, ενώ ρόλο παίζουν και οι υπηρεσίες που μπορεί να μην είναι διαθέσιμες στις χώρες καταγωγής τους.

Η ευρύτερη περιοχή της Ασίας κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά του ιατρικού τουρισμού, αντιπροσωπεύοντας το 46,00% των περσινών εσόδων του κλάδου.

Οπως αναφέρει έρευνα, The "Medical Tourism Market - Global Outlook & Forecast 2021-2026", η διαφήμιση παίζει σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση πελατών, ενώ και οι ιστοσελίδες έχουν εξελιχθεί στην πιο κοινή πηγή πληροφοριών για τους ταξιδιώτες.
Μέχρι στιγμής, η αγορά του ιατρικού τουρισμού είναι κατακερματισμένη. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι αυξάνονται οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στον κλάδο, ενώ μέσω αυτών ενισχύονται και οι καινοτομίες στον τομέα της υγείας .

Η αισθητική χειρουργική αντιστοιχούσε στο 18,15% της παγκόσμιας αγοράς του ιατρικού τουρισμού το 2020. Την ίδια στιγμή, οι  καρδιαγγειακές επεμβάσεις στο εξωτερικό αυξάνονται παράλληλα με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας και την άνοδο του κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Εκτιμάται ότι η παγκόσμια αγορά των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων θα ενισχυθεί κατά 29,40% την περίοδο πρόβλεψης.

Στο μεταξύ, περίπου 5-6 εκατομμύρια Αμερικανοί ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας κάθε χρόνο για να υποβληθούν σε ορθοπεδικές επεμβάσεις.

Παράλληλα, γυναίκες από χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούν να ταξιδέψουν για θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης ή να αγοράσουν φάρμακα από άλλα κράτη για να εξοικονομήσουν χρήματα. Ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ελλάδα, η Ουκρανία και η Ρωσία, είναι δημοφιλείς ξένοι προορισμοί παρένθετης μητέρας. Βασικό τμήμα του ιατρικού τουρισμού αποτελεί η θεραπεία σε θέματα γονιμότητας- αναμένεται να φτάσει τα 20,55 δισ. δολ. ΗΠΑ έως το 2026.

Η μεταμόσχευση οργάνων, επίσης αναπτύσσεται γρήγορα, ενώ αναμένεται να φτάσει τα 14,85 δισ. δολ. έως το 2026.

Σημαντικά κέντρα ιατρικού τουρισμού στην Ασία-Ειρηνικό, περιλαμβάνουν την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Ινδία, την Ταϊβάν, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Η περιοχή διαθέτει μια μεγάλη δεξαμενή εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης που προσφέρουν υπηρεσίες ιατρικού τουρισμού. Η αγορά ιατρικού τουρισμού της Ινδίας αποτιμήθηκε σε 2,89 δισ. δολ. το 2020 και αναμένεται να φτάσει  τα 13,42 δισ. δολ. μέχρι το 2026.

Μέση Ανατολή και Αφρική: Το 2020, η Μέση Ανατολή και η Αφρική αντιπροσώπευαν το 25,00% της αγοράς. Η Μέση Ανατολή είναι μία από τις περιοχές που φιλοξενούν πολλές δυνάμεις του τουρισμού υγείας. Οι χώρες της γεωγραφικής περιοχής κερδίζουν γρήγορα δημοτικότητα λόγω του χαμηλού κόστους, του αγγλόφωνου προσωπικού, ενώ δεν υπάρχουν και λίστες αναμονής.

Λατινική Αμερική: Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής προσφέρουν εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης που κοστίζουν περίπου 50% λιγότερο από αυτό που διατίθεται στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Οι δημοφιλείς ιατρικοί προορισμοί ταξιδιού στη Λατινική Αμερική περιλαμβάνουν το Μεξικό, τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Κόστα Ρίκα.

Ευρώπη: Για δεκαετίες, η Ευρώπη είναι γνωστή ως διακεκριμένος κόμβος ιατρικού τουρισμού. Πάνω από το 90% των πολιτών της ΕΕ υποβάλλονται επί του παρόντος σε θεραπεία υγείας στη χώρα τους. Το 53% του συνολικού πληθυσμού είναι πρόθυμο να χρησιμοποιήσει φαρμακευτικές υπηρεσίες που παρέχονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς προσφέρει ένα εξαιρετικό και ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο ευκαιριών σε ανταγωνιστικές τιμές.

Βόρεια Αμερική: Η Βόρεια Αμερική είναι σχετικά ακριβή στην υγειονομική περίθαλψη, αλλά οι τουρίστες εξακολουθούν να αναζητούν βοήθεια για θέματα υγείας σε αυτές τις χώρες λόγω της καλής φήμης. Είναι γνωστό ότι η υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ και τον Καναδά αναγνωρίζεται ως καθολική και κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.

 

Πηγές: finance.yahoo.com