Η ανώτατη τιμή χρέωσης των μοριακών (PCR) τεστ για τον κορωνοϊό από τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, που από τις 6 Ιανουαρίου μειώθηκε από τα 60 στα 47 ευρώ πρέπει να επανεξεταστεί, υποστηρίζει ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης (φωτογραφία). Με δήλωσή του χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ποσό της διατίμησης ως υπέρογκο και προϊόν κερδοσκοπίας, ενώ καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να την πατάξουν.

Ο κ. Δανιηλίδης αναφέρει πως ο Δήμος του και τα Νομικά του Πρόσωπα, μέσα από διαγωνισμούς και δημοπρασίες  έχουν εξασφαλίσει τιμές χρέωσης από 27 ως 29 ευρώ ανά PCR τεστ, γεγονός που καταδεικνύει πως το κόστος των διαγνωστικών ελέγχων μπορεί να είναι πολύ μικρότερο.

Μάλιστα, παραθέτει και ένα ιστορικό των διαγωνισμών που διενήργησε ο Δήμος του από τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, για να καταδείξει τον "κερδοσκοπικό χορό δισεκατομμυρίων", που έχει στηθεί, όπως υποστηρίζει.

"Από το καλοκαίρι του 2020 αρχίσαμε επίσημα, σύμφωνα πάντα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της νομοθεσίας, να διενεργούμε διαγωνισμούς - δημοπρασίες, τόσο ως Δήμος όσο και ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης -ΔΚΚΠΑ). Αυτές οι δημοπρασίες επιφύλασσαν ευχάριστη έκπληξη. Όταν η ‘‘αγορά’’ και οι νόμοι του κέρδους, ίσως και της κερδοσκοπίας, το καλοκαίρι του 2020 έβγαζαν ως τιμή μονάδος τα 120 και 140 ευρώ για κάθε μοριακό τεστ, με την πρώτη δημοπρασία που κάναμε τον Οκτώβριο του 2020 η τιμή με τον ανταγωνισμό κατέβηκε στα 40 ευρώ ανά τεστ", αναφέρει ο κ. Δανιηλίδης και συνεχίζει: "Το καλοκαίρι του 2021, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο μήνα, ο δήμος με τη δημοπρασία την οποία έκανε, και η οποία είναι σε ισχύ αυτή την στιγμή, εξασφάλισε τιμή κόστους τα 29 ευρώ/μ.τ. Το δε ΝΠΔΔ (ΔΚΚΠΑ), στο οποίο υπάγονται τα ΚΑΠΗ και άλλες κοινωνικο - προνοιακές Υπηρεσίες, που έχουν σχέση με την Τρίτη Ηλικία και τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, στις 1 Σεπτεμβρίου 2021 η τιμή την οποία έβγαλε ο διαγωνισμός είναι τα 27 €/μ.τ.".

 

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών, αφενός πόσο χαμηλότερο είναι το κόστος αγοράς του μοριακού τεστ και από την άλλη τα υπέρογκα κέρδη όσων τα διακινούν. Όπως αναφέρει, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, είχε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την ύπαρξη οργίου  κερδοσκοπίας και είχε προτείνει συμφωνία του κράτους και του αρμόδιου υπουργείου με τους εισαγωγείς αυτών των υλικών των τεστ, αλλά και των Εργαστηρίων, έτσι ώστε να υπάρχει παραχώρηση, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος.

"Όπως διαπιστώνεται από τις τιμές τις οποίες έχει επιτύχει ο δήμος Νεάπολης - Συκεών, το ποσό των 47 ευρώ ανά μοριακό τεστ είναι υπέρογκο, τη στιγμή που εμείς ως δήμος αυτή τη στιγμή έχουμε σύμβαση με 27 ευρώ/τ.μ. Άρα η κυβέρνηση οφείλει άμεσα όχι μόνο να επανεξεταστεί την απόφασή της για τον ορισμό του πλαφόν στα 47 ευρώ/μ.τ. αλλά να κινηθεί αποφασιστικά σε τιμή πολύ χαμηλότερη των 40 ευρώ, και να βάλουν φρένο στον χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ πατάσσοντας την κερδοσκοπία", υποστηρίζει ο κ. Δανιηλίδης για να καταλήξει πως "το ιδανικότερο, ωστόσο, σε αυτήν την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας, θα ήταν να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ, όπως συμβαίνει σε τόσες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών
Την επιστημονική κατάρτιση και το ήθος των επιστημόνων στη χώρα μας εξήρε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης