Τη διαδικασία καταλογισμού του διοικητικού προστίμου στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, περιέγραψε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

Όπως είπε, η βεβαίωση των προστίμων θα φαίνεται στο myaade.gr. Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το πρόστιμο μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Μπορούν,δε, να υποβάλουν τεκμηριωμένο αίτημα ένστασης, το οποίο θα εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία.

Είπε πως η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα βεβαιώνει σε μηνιαία βάση πρόστιμα ύψους 100 ευρώ σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου. Εξαιρούνται όσοι θεωρούνται κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση. Διευκρίνισε πως σε περίπτωση καθυστέρησης εξόφλησης του προστίμου, θα υπάρχει προσαύξηση.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως το 69% του γενικού πληθυσμού και το 78,6% των ενηλίκων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, είπε πως 208.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και ότι το 90,2% άνω των 60 ετών είναι καλυμμένοι. Σε σχέση με τη διάρκεια εφαρμογής του μέτρου του διοικητικού προστίμου, είπε πως δεν σχετίζεται με την εξέλιξη της πανδημίας.

Για την τέταρτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους, ανακοίνωσε πως στις 20 Ιανουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού.

Παιδιά

Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό των εισαγωγών παιδιών στα νοσοκομεία, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου. Η νόσηση, όμως, δεν είναι σοβαρή και οι εισαγωγές παιδιών κάτω του 1 έτους γίνεται για καθαρά προληπτικούς λόγους. 

Επικαλέστηκε βρετανική μελέτη για ανοσία σε παιδιά 3 έως 5 ετών. Τα αντισώματα έναντι των μεταλλάξεων ήταν παρόμοια με εκείνη των ενηλίκων, ενώ η κυτταρική ανοσία ήταν διπλάσια από εκείνη των ενηλίκων. Τα αντισώματα στα παιδιά διαρκούν πέραν των 6 μηνών. Τα ευρήματα αυτά - είπε - μπορούν να δικαιολογήσουν την μικρότερη πιθανότητα να προσβληθούν στο κατώτερο αναπνευστικό.

Για τον εμβολιασμό των εγκύων, τόνισε πως υπάρχει φόβος από τους γονείς για το κύημα. Αναφέρθηκε σε πρόσφατη αναδρομική μελέτη σε 49.000 πρόωρες κυήσεις. Το 21,8% είχε εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε πως δεν υπήρξε διαφορά στον κίνδυνο για τις γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί. Παρόμοια είναι τα ευρήματα μελέτης 89.000 εγκύων στη Σκωτία.

Σχετικά με το τέλος της πανδημίας, είπε πως ο πλημμελής εμβολιασμός θα παρατείνει την παρουσία του ιού.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα