Κατά του σεναρίου άμεσης και απόλυτης χαλάρωσης των μέτρων τάχθηκε την Τετάρτη ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών για το θέμα.

Μιλώντας στον Σκάι, σχολίασε πως "αν πούμε 'ελεύθερα στα γήπεδα', σε 3 - 4 ματς θα έχει παραπάνω κόσμο διότι ο μέσος όρος των εισιτηρίων στη Σούπερλιγκα είναι κάτω από 1.000... Στα ντέρμπι θα υπάρχει συνωστισμός. Να κάνουμε ‘ελεύθερα’ τα καρναβάλια και όρθιοι στα κέντρα (που υπάρχουν) να βγάλουμε και τις μάσκες, θα μειωθεί πιο γρήγορα η επιδημία, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος". 

"Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα", ξεκαθάρισε. 

Για το πότε θα βγάλουμε τη μάσκα, εξήγησε πως εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε κοινωνίας και το ποσοστό εμβολιασμού. "Στις χώρες που αίρονται τα περισσότερα μέτρα οι άνω των 60 είναι όλοι εμβολιασμένοι και είναι αυτοί που προκαλούν το πρόβλημα. Οπότε και να κολλήσει ένας νεαρός που έχει δυο φορές εμβολιαστεί η πιθανότητα να κινδυνέψει είναι πολύ πολύ μικρή". 

Για τη μάσκα διευκρίνισε πως «η υποχρεωτικότητα αφορά όταν υπάρχει κόσμος, όχι όταν είμαστε μόνοι μας. Με μια απόσταση το να πίνεις καφέ χωρίς μάσκα δεν είναι κακό σε εξωτερικό χώρο, η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρή» τόνισε. 

"Κάθε μέρα πεθαίνουν 70 - 80 άνθρωποι, ανεμβολίαστοι, οι περισσότεροι πεθαίνουν τελείως άδικα, αν είχαν εμβολιαστεί κατά 90% δε θα πέθαιναν", σημείωσε ο καθηγητής. 

Τόνισε, πάντως, ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. "Είναι γεγονός ότι είναι πιο βραδεία από ό,τι αναμέναμε, αλλά πλέον είναι τελείως σαφής. Έχουμε 350 εισαγωγές κατά μέσο όρο, από 550 δύο εβδομάδες πριν".  Τέλη Φεβρουαρίου, τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, η εικόνα είναι καλύτερη και το Μάρτιο θα είναι ακόμα καλύτερη. 

Πηγές:
Σκάι

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA