Μικρή έρευνα σε ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα μετά από λοίμωξη COVID-19, ανακάλυψε ότι ποσοστό σχεδόν 60% είχε νευρική βλάβη, πιθανόν λόγω ελαττωματικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος-εύρημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αγωγές, ανέφεραν  Αμερικανοί ερευνητές.

Η έρευνα αφορούσε εξονυχιστική εξέταση 17 ανθρώπων με long COVID.

Η Dr. Anne Louise Oaklander, του Massachusetts General Hospital, αναφέρει για την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology: Neuroimmunology & Neuroinflammation, ότι πιστεύει πως τα νεύρα που ελέγχουν την αναπνοή, αγγεία και το πεπτικό σύστημα, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν βλάβη σε ασθενείς με long COVID.

Η Oaklander εστίασε σε ασθενείς με συμπτώματα που παραπέμπουν σε είδος νευρικής βλάβης γνωστής ως περιφερική νευροπάθεια. Ολοι εκτός από έναν είχαν ελαφρά COVID-19, και κανένας δεν είχε νευρική βλάβη πριν από τη λοίμωξη.

Αφού αποκλείστηκαν άλλες πιθανές εξηγήσεις για τα συμπτώματα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά τεστ για να εντοπίσουν αν εμπλέκονταν τα νεύρα.

Η Oaklander δήλωσε, ότι οι ερευνητές εξέτασαν τους ασθενείς με σημαντικά  αντικειμενικά διαγνωστικά τεστ. Η πλειοψηφία είχε νευροπάθεια των μικρών ινών, οι οποίες εντοπίζουν αισθήσεις και ρυθμίζουν την ακούσια λειτουργία του σώματος, όπως καρδιαγγειακό σύστημα και αναπνοή.

Στην έρευνα, 11 από τους  17 ασθενείς αντιμετωπίστηκαν είτε με στεροειδή είτε με IVIG, αγωγή για ασθενείς με βλάβη στις μικρές νευρικές ίνες λόγω αντίδρασης του ανοσοποιητικού. Ορισμένοι βελτιώθηκαν αλλά κανένας δεν ιάθηκε.

Πηγές:
Neurology: Neuroimmunology & Neuroinflammation,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις