Νέα έρευνα σε εκατομμύρια συμμετέχοντες, ανακάλυψε ότι οι περισσότερες παρενέργειες από  εμβόλια mRNA κατά της Covid-19 ήταν ελαφρές και υποχώρησαν σημαντικά μετά από μια ημέρα.

Ειδικοί σημειώνουν ότι τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο The Lancet Infectious Diseases, θα πρέπει να καθησυχάσουν όσους έκαναν τα εμβόλια των Moderna και Pfizer.πως αυτά είναι ασφαλή.

Ο Tom Shimabukuro, του CDC, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι καθησυχαστικά και οι αντιδράσεις στα εμβόλια mRNA γενικά είναι ελαφρές και υποχωρούν μετά από 1-2 ημέρες, επιβεβαιώνοντας εκθέσεις κλινικών δοκιμών και παρακολούθησης μετά τη χορήγηση άδειας.

Η έρευνα εστίασε σε στοιχεία περισσότερων των 7 εκατομμυρίων περιστατικών ανεπιθύμητων ενεργειών από εμβόλια mRNA, που χορηγήθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Ιουνίου 2021.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο πόνος στην περιοχή της ένεσης, η κόπωση και η κεφαλαλγία  ήταν οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, περισσότερες από 298 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων mRNA χορηγηθήκαν παγκοσμίως. 132 εκατομμύρια της Moderna και 167 της Pfizer.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα στοιχεία τους δείχνουν ότι το 92% των ανεπιθύμητων ενεργειών δεν ήταν σοβαρές και λιγότερο από το 1% των ανθρώπων που ανέφεραν τέτοιες αναζήτησαν ιατρική περίθαλψη μετά τον εμβολιασμό.

Tα στοιχεία που εξετάστηκαν προήλθαν από το σύστημα VAERS, (Vaccine Adverse Event Reporting System), που δημιουργήθηκε το 1990 και το οποίο διαχειρίζεται το CDC  και ο FDA.

Στοιχεία επίσης προήλθαν από το σύστημα v-safe, που διευθύνει το CDC και αναπτύχθηκε ειδικά για το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Η ερευνήτρια Hannah Rosenblum, του CDC, δήλωσε ότι η παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων για την COVID-19 είναι η πιο ισχυρή στην ιστορία των ΗΠΑ και ότι τα 2 συμπληρωματικά συστήματα επιτήρησης που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα θα πρέπει να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι ασφαλή.

Από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν μέσω VAERS, το 20% ήταν κεφαλαλγία, το 17% κόπωση, το 16% πυρετός, το 16% ρίγη και το 15% πόνος.

Η έρευνα αναφέρει ότι σημειώθηκαν περίπου 4.500 θάνατοι, κυρίως σε  ανθρώπους 60 ετών και άνω. Οι θάνατοι αναφέρθηκαν άσχετα από οποιαδήποτε πιθανή σχέση με τον εμβολιασμό, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής David Shay, εξήγησε ότι τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν θανάτους που θα ανέμεναν ερευνητές όταν μελετούν πληθυσμό ηλικιωμένων.

Γενικά, η έρευνα δεν μπόρεσε να υποδείξει αιτιατή σχέση μεταξύ εμβολιασμού και ανεπιθύμητων ενεργειών που μελετήθηκαν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κλιματική αλλαγή απειλεί την υγεία του 70% των εργαζομένων παγκοσμίως
Nέα προσέγγιση για τον καρκίνο του ήπατος που δεν αντιμετωπίζεται εύκολα
Ο ΕΟΔΥ για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών 21 - 27 Απριλίου