Σύμφωνα με νέα έρευνα, το επίπεδο ναρκισσισμού ενός ανθρώπου επηρεάζει το αν είναι περισσότερο ή λιγότερο διατεθειμένος να συμμετάσχει σε μέτρα προφύλαξης από την πανδημία COVID-19.

Οι ερευνητές, περιλαμβανομένου του Peter Hatemi, του Penn State University, εξέτασαν την επίδραση του ‘’ναρκισσισμού με αίσθηση μεγαλείου’’ και του ‘’ευάλωτου ναρκισσισμού’’ στο αν οι άνθρωποι είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να φορούν μάσκα σε εξωτερικούς χώρους ή να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη πολιτικές πεποιθήσεις, αίσθηση κινδύνου, κρατικές αποφάσεις και άλλα σημαντικά δημογραφικά στοιχεία.

Ανακάλυψαν ότι συμμετέχοντες με υψηλότερο επίπεδο ναρκισσιμού με αίσθηση μεγαλείου ήταν λιγότερο πιθανό να φορούν μάσκα ή να εμβολιαστούν.

Ωστόσο, αυτοί με ναρκισσισμό με αίσθηση μεγαλείου, που επέλεξαν να φορούν μάσκα ήταν επίσης περισσότερο πιθανό να λένε στους άλλους να φορέσουν και αυτοί.

Συμμετέχοντες με πιο υψηλά επίπεδα ευάλωτου ναρκισσισμού ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να φορούν μάσκα ή να εμβολιαστούν, αν η προσωπικότητά τους ήταν επίσης πιο εγωκεντρική.

Ωστόσο, ήταν πιο πιθανό να συμμετέχουν σε αυτά τα μέτρα αν η προσωπικότητά τους, τους έκανε πιο ευαίσθητους στην αίσθηση της κριτικής.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στoιχεία 1.100 Αμερικανών ενηλίκων τον Μάρτιο 2021. Εκαναν αρκετές ερωτήσεις στους συμμετέχοντες σχετικά με τη χρήση μάσκας καθώς και για τις συμπεριφορές τους όσον αφορά τον εμβολιασμό. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης αξιολογήσεις για να μετρηθούν τα επίπεδα ναρκισσισμού που είχαν. Στο τέλος ρωτήθηκαν πόσο ανησυχούσαν για την COVID-19.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα, που πρόσφατα δημοσιεύτηκαν στο Current Psychology, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στη δημιουργία μηνυμάτων, μελλοντικά.

Πηγές:
Current Psychology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA