Ερευνητές του University of Sheffield και του Stanford University ανακάλυψαν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα γενετικά χαρακτηριστικά σε ανθρώπους που εμφανίζουν σοβαρή λοίμωξη από κορωνοιό.

Με μηχανική μάθηση εντόπισαν περισσότερα από 1.000 γονίδια  που συνδέονται με ανάπτυξη σοβαρών περιστατικών COVID-19 που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη ή είναι μοιραία.

Εντοπίστηκαν συγκεκριμένα είδη κυττάρων στα οποία δρουν αυτά τα γονίδια.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Systems, με επικεφαλής τον Καθηγητή  Michael P Snyderτου University of Stanford σε συνεργσία με τον Dr Sai Zhang και τον Dr Cooper-Knock.

Οι ερευνητές εντόπισαν 1.370 γονιδιακές ποικιλομορφίες που συνδέονταν με τη σοβαρότητα της covid-19, με τις ίδιες ποικιλομορφίες να εμφανίζονται και πάλι όταν ελέγχθησαν έναντι 2 παρόμοιων βάσεων δεδομένων.

Οι ποικιλομορφίες αυτές ευθύνονταν για τα τρία τέταρτα του γενετικού κινδύνου των συμμετεχόντων όσον αφορά τη σοβαρή covid-19. Το υπόλοιπο τέταρτο παραμένει άγνωστο.

Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι σημαντικά στον έλεγχο του αν η νόσος γίνει σοβαρή.

Τα ευρήματα αποτελούν τη βάση για ένα γενετικό τεστ που θα προβλέπει ποιος γεννιέται με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από Covid-19.

Πηγές:
Cell Systems,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’