Την εκτίμηση πως η δεύτερη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της CoViD (τέταρτη δόση) θα πρέπει να χορηγείται στους άνω των 60 - 65 ετών, εξέφρασε ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης.

Μιλώντας στο Euronews, ο Χανς Κλούγκε (φωτογραφία) υπογράμμισε πως το συνολικό ποσοστό εμβολιασμένων σε όλη την Ευρώπη είναι ελάχιστα πάνω από 60%.

"Επομένως, πρέπει να κάνουμε ό, τι είναι δυνατό για να κάνουν τις δύο δόσεις και μετά την αναμνηστική δόση. Η τέταρτη δόση είναι διαθέσιμη σε κάποιες χώρες, αυτό είναι αλήθεια, αλλά και πάλι εγώ θα εστίαζα στις ευάλωτες ομάδες, πάνω από 60 - 65 ετών, ανθρώπους με χαμηλή ανοσία", είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κλούγκε, ο ΠΟΥ εργάζεται τώρα σε μία στρατηγική για το φθινόπωρο, η οποία περιλαμβάνει και κάποιες συστάσεις για μια δεύτερη αναμνηστική δόση. 

"Αν δούμε ότι η Όμικρον 5 (ΒΑ.5) συνεχίσει να εξαπλώνεται, αυτό θα είναι ένα προστατευτικό μέτρο για τον πληθυσμό, γιατί πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε οδυνηρούς κοινωνικούς και οικονομικούς περιορισμούς, όπως πριν από δύο χρόνια" επισήμανε.

Σε ερώτηση για το εάν τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν από τις νέες μεταλλάξεις, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης απάντησε:

"Απόλυτα. Γνωρίζω ότι έχουν ειπωθεί πολλά σχετικά με αυτό, κάθε μετάλλαξη καταφέρνει σε ένα ποσοστό να ξεφεύγει από τα εμβόλια, αλλά για όλες τις μεταλλάξεις που έχουμε μέχρι τώρα και τις παραλλαγές τους, τα εμβόλια προστατεύουν από τον θάνατο και από την σοβαρή νόσηση. Δεν αποτρέπουν ακόμα τη μετάδοση, αλλά τουλάχιστον προστατεύουν από τον θάνατο και την σοβαρή νόσηση".

Δημ.Κ.

Πηγές:
Euronews

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;