Συνεχίζεται οι επιβάρυνση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα πολλών περιοχών της χώρας, παρά το γεγονός ότι σε μερικές παρατηρείται μείωση αλλά και σταθερότητα στα ποσοστά. 

Την εβδομάδα 27 Ιουνίου -  3 Ιουλίου 2022, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στα αστικά λύματα, σε σχέση με την εβδομάδα 20 - 26 Ιουνίου 2022, όταν και είχε είχε καταγραφεί αισθητή αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ολόκληρης της χώρας.

Σύμφωνα με το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις έντεκα (9/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, καταγράφηκε σταθεροποίηση σε μία από τις έντεκα (1/11) περιοχές και οριακή μείωση σε μία από τις έντεκα (1/11) περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητικές ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο (+42%), στο Βόλο (+54%), στην Κέρκυρα (+62%), στη Θεσσαλονίκη (+68%), στα Ιωάννινα (+79%), στη Λάρισα (+91%), στην Αττική (+91%), στην Ξάνθη (+99%) και στην Αλεξανδρούπολη (+148%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Χανιά (-5%), ενώ οριακή μείωση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-26%).

Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας:

 Περιφέρεια - πόλη Ποσοστιαία μεταβολή του μέσου εβδομαδιαίου ιικού
φορτίου*
Αττική +91%
Θεσσαλονίκη +68% 
Λάρισα +91%
Βόλος +54% 
Ξάνθη +99% 
Αλεξανδρούπολη  +148%
Πάτρα - 26% 
Ηράκλειο  +42% 
Χανιά - 5% 
Ιωάννινα +79% 
Κέρκυρα +62%

* Μεταβολές της τάξης του +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Φ.Ζ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο μικροσκόπιο του ECDC κρούσματα γρίπης πτηνών σε εργαζόμενους πτηνοτροφείου στην Αγγλία
Δότης μυελού των οστών χαρίζει ζωή σε λήπτη από τη Γερμανία
Οφθαλμικές σταγόνες επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας σε παιδιά [μελέτη]