Οι ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων στην πανδημία του κοροναϊού δεν επιβεβαιώθηκαν μέχρι τις αρχές του περασμένου έτους, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI).

"Σε επίπεδο πληθυσμού, οι αρχικοί φόβοι ότι τα καταθλιπτικά συμπτώματα θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω της πανδημίας COVID-19 ή των περιοριστικών μέτρων δεν επαληθεύονται από τα παρόντα αποτελέσματα", αναφέρει η συγγραφική ομάδα στο Journal of Health Monitoring.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας παρατηρήθηκε μάλιστα και μικρή μείωση. Οι φόβοι για αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν μπόρεσαν επίσης να επιβεβαιωθούν, αναφέρει η μελέτη.

Πρόκειται για μια έρευνα παρακολούθησης της μελέτης "Gesundheit in Deutschland aktuell" (Υγεία στην Γερμανία - επίκαιρο / GEDA 2019/2020-EHIS). Για το σκοπό αυτό, περίπου 26.500 άτομα ηλικίας 15 ετών και άνω ερωτήθηκαν τηλεφωνικά το διάστημα μεταξύ Απριλίου 2019 και Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με την συγγραφική ομάδα, η συχνότητα εμφάνισης της λοίμωξης SARS-CoV-2 το 2020 μπορεί να χωριστεί σε τρεις φάσεις: Πρώτη φάση με το πρώτο κύμα COVID-19 και την έναρξη ισχύος των εκτεταμένων μέτρων περιορισμού (Μάρτιος έως μέσα Μαΐου).

Φάση δεύτερη με συγκριτικά χαμηλή επίπτωση της μόλυνσης και χαλαρά μέτρα ελέγχου της πανδημίας (μέσα Μαΐου έως Σεπτέμβριο) και φάση τρίτη με την έναρξη του δεύτερου κύματος μόλυνσης με COVID-19 και πάλι διαδοχική αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων (από τον Οκτώβριο) και την κορύφωση του δεύτερου κύματος μόλυνσης στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν σημαντική μείωση της χρήσης γενικών ιατρικών και ειδικών υπηρεσιών το διάστημα μεταξύ Απριλίου - Ιουνίου 2020, δηλαδή κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Ωστόσο, η χρήση των ιατρικών υπηρεσιών επέστρεψε γρήγορα στα προ της πανδημίας επίπεδα. Τα νέα στοιχεία για την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2020 επιβεβαίωσαν την τάση αυτή.

Οι ερευνητές δεν βλέπουν καμία αλλαγή στο κάπνισμα που να σχετίζεται με την πανδημία. Η αύξηση του σωματικού βάρους ή του δείκτη μάζας σώματος που παρατηρήθηκε μετά την πρώτη φάση της πανδημίας δεν συνεχίστηκε από το φθινόπωρο του 2020.

Ωστόσο, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, το σωματικό βάρος αυξήθηκε κατά 0,8 κιλά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο
Καούρες: Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή διαφραγματοκήλη;
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία και η ψηφιακή ζωή των εφήβων