Στην Ινδία εντοπίστηκε μια νέα  υποπαραλλαγή της Οmicron  με την ονομασία BA.2.75, η οποία παρουσιάζει μια σειρά από μεταλλάξεις ακίδας και εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς. 

Στην Γερμανία τις τελευταίες ημέρες, αρκετοί ιολόγοι εφιστούν ήδη την προσοχή στην εν λόγω υποπαραλλαγή που προέρχεται από την BA.2 και φέρει την ονομασία BA.2.75.

Ο Δρ Thomas Peacock από το Imperial College του Λονδίνου έγραψε στο Twitter ότι η BA.2.75 είναι πιθανώς μια "παραλλαγή δεύτερης γενιάς" που πρέπει να παρακολουθείται στενά λόγω των πολλών μεταλλάξεων. Προέρχεται από την παραλλαγή BA.2, η οποία ήταν κυρίαρχη στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του χειμώνα και έχει πλέον αντικατασταθεί από την BA.5.

Η BA.2.75 ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Ιούνιο του 2022. Εκεί, αλλά και διεθνώς, εξαπλώθηκε με ταχείς ρυθμούς, όπως έγραψε στο Twitter ο ιολόγος Ulrich Elling από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Μεμονωμένα κρούσματα έχουν επίσης εντοπιστεί στον Καναδά, την Γερμανία, την Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Ο Elling προσθέτει ότι ανησυχεί για τις παρατηρούμενες μεταλλάξεις της. 

Η υποπαραλλαγή BA.2.75 φέρει οκτώ επιπλέον μεταλλάξεις στο γονίδιο για την πρωτεΐνη spike του SARS_CoV-2 σε σύγκριση με την BA.2. Στην BA.5 υπήρχαν μόνο τρεις. Οι πρόσθετες μεταλλάξεις βρέθηκαν στο Ν-τελικό τμήμα της πρωτεΐνης spike και στο τμήμα πρόσδεσης του υποδοχέα του. Η "σούπερ περιοχή" για τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι διακοσμημένη με μεταλλάξεις, γεγονός που υποδηλώνει ανοσολογική διαφυγή.

Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη spike της BA.2.75 διαφέρει από εκείνη της BA.5 σε έντεκα σημεία, η ανοσία της BA.5 μπορεί να μην είναι σε θέση να προστατεύσει από τη νέα υποπαραλλαγή, φοβάται ο Elling.

Πάντως σε ότι αφορά την παθογένεια της νέας σειράς ιών και την έκταση εξάπλωσής της, δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής και πολλά πράγματα. Δεν μπορεί να προβλεφθεί επί του παρόντος ο βαθμός καθιέρωσής της, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Dr. Richard Neher από το Biozentrum του Πανεπιστημίου της Βασιλεία. 

Παρόλο που έχει αρκετές σημαντικές μεταλλάξεις, ως τώρα η υποπαραλλαγή είναι πολύ σπάνια και παρατηρείται κυρίως στην Ινδία.

"Είναι πολύ πιθανό η BA.2.75 να επικρατήσει κάποια στιγμή παγκοσμίως, αλλά είναι πολύ νωρίς για να το πούμε αυτό με σιγουριά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Neher.

Στις εβδομαδιαίες εκθέσεις Covid-19 του γερμανικού Ινστιτούτου Robert Koch (RKI), στις οποίες αναφέρονται οι σχετικές παραλλαγές του ιού, δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάτι για την BA.2.75.