Ο υψηλός αριθμός του προσωπικού που νοσεί, δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στο σύστημα υγείας, και επιπλέον ορισμένοι παίρνουν άδεια για τις διακοπές τους ώστε να ξεκινήσουν τους χειμερινούς μήνες με νέες δυνάμεις", δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Διεπιστημονικής Ένωσης Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής (DIVI), Gernot Marx, στις εφημερίδες του μιντιακού Ομίλου "Funke".  

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερες από τις μισές ΜΕΘ (55%), δεν λειτουργούν πλέον κανονικά και υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς. "Αυτό είναι δυστυχώς ήδη ένα πολύ υψηλό ποσοστό, το οποίο έχουμε δει μόνο στις πιο ψυχρές  και με υψηλότερο ιικό φορτίο COVID εποχές", δήλωσε ο Marx.

"Ενώ η περίθαλψη των ασθενών με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες και των ασθενών που χρήζουν έκτακτης περίθαλψης είναι παντού εξασφαλισμένη, εντούτοις  στα νοσοκομεία αναβάλλονται ήδη πολλά χειρουργεία  και το προσωπικό πρέπει να μετατεθεί εκ νέου", είπε. 

Σύμφωνα με την τελευταία ημερήσια έκθεση του DIVI που δημοσιεύθηκε προχθές, παρέχεται εντατική θεραπεία σε 1.101 ασθενείς με COVID-19,  342 από τους οποίους χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη.

Σύμφωνα με τον Marx, ο αριθμός τους είναι περίπου διπλάσιος από πέρυσι και σχεδόν τετραπλάσιος συγκριτικά με το 2020. Ταυτόχρονα, υπάρχουν σχεδόν 2.000 λιγότερες διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ σε σύγκριση με πέρυσι, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού.

CoViD και εργασία 

Η Ένωση Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK) θεωρεί  ότι τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης από κορωνοιό αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για την οικονομία. "Οι ελλείψεις προσωπικού που σχετίζονται με τον κορωνοιό αποτελούν πρόκληση για πολλές εταιρείες - πολύ περισσότερο όταν υπάρχει ήδη έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων", δήλωσε ο πρόεδρος του DIHK, Peter Adrian. 

Σύμφωνα με εκτίμηση του ομοσπονδιακού υπουργού Υγείας, Karl Lauterbach (SPD), στην αγορά εργασίας προστίθεται ένα άλλο πρόβλημα: οι μακροπρόθεσμες συνέπειες που εμφανίζονται σε ορισμένες λοιμώξεις της κορωνοιού.

"Αυτό θα είναι σημαντικό και για την αγορά εργασίας, διότι πολλοί δυστυχώς δεν θα επιστρέψουν στην προηγούμενη αποδοτικότητά τους", δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός σε συνέντευξή του στην Zeit Online. Τα προβλήματα που σχετίζονται με το Long COVID  σε γενικές γραμμές υποτιμώνται, είπε ο Lauterbach.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε