Ένα νέο κύμα μολύνσεων από κορωνοϊό εξαπλώνεται ταχέως στην Ασία, οδηγώντας σε προειδοποιήσεις για τους κατοίκους από τη Νέα Ζηλανδία έως την Ιαπωνία να λάβουν προφυλάξεις για να επιβραδύνουν το ξέσπασμα και να βοηθήσουν στην αποφυγή κατάρρευσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Η ανανεωμένη αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως των παραλλαγών BA.4/5 της Omicron, αποτελεί μια περαιτέρω πρόκληση για τις αρχές, που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας, ενώ προσπαθούν να αποφύγουν την επέκταση ή την επανεισαγωγή μη δημοφιλών περιορισμών.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη δωρεάν μάσκες και γρήγορα τεστ αντιγόνου καθώς προσπαθεί να ανακουφίσει την πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας, το οποίο αντιμετωπίζει μια εισροή ασθενών με COVID και γρίπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συνδυασμός αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 και των νοσηλειών, η  βαριά περίοδος γρίπης  και οι αντίστοιχες απουσίες προσωπικού βάζουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και ολόκληρο το σύστημα υγείας υπό ακραία πίεση», δήλωσε η Ayesha Verrall, Υπουργός για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Η Νέα Ζηλανδία, η οποία έχει πληθυσμό 5,1 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει τώρα σχεδόν 69.000 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό. Από αυτά, 765 κρούσματα νοσηλεύονται, γεγονός που έχει προκαλέσει αύξηση του χρόνου αναμονής και ακύρωση χειρουργικών επεμβάσεων.

Στην Ιαπωνία, τα νέα κρούσματα COVID-19 έχουν αυξηθεί σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Η κυβέρνηση κάλεσε τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ενόψει ενός προσεχούς παρατεταμένου Σαββατοκύριακου και των επικείμενων καλοκαιρινών διακοπών στα σχολεία. 

Η Ιαπωνία ανέφερε σχεδόν 95.000 κρούσματα την Τετάρτη και οι νέες λοιμώξεις αυξήθηκαν κατά 2,14 φορές σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο.

"Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται σε κάθε νομό της Ιαπωνίας και φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα", δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σιγκειούκι Γκότο κατά την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Το Τόκιο αύξησε το επίπεδο συναγερμού του στο υψηλότερο επίπεδο."Αύριο, θα πραγματοποιήσουμε μια συνεδρίαση της ειδικής ομάδας για να αποφασίσουμε για τα μέτρα που θα ληφθούν αυτό το καλοκαίρι, λαμβάνοντας υπόψη την εθνική τάση και τις απόψεις των ειδικών", δήλωσε ο κυβερνήτης του Τόκιο, Yuriko Koike. σε συνάντηση.

Όπως η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα είχε λάβει εύσημα για την απόκρισή της νωρίς στην πανδημία, αλλά μέχρι την Τετάρτη, τα καθημερινά κρούσματα εκεί είχαν τριπλασιαστεί σε μια εβδομάδα, σε περισσότερα από 39.000.

Αξιωματούχοι και ειδικοί αναμένουν ότι τα νέα καθημερινά κρούσματα της Νότιας Κορέας θα φτάσουν τα 200.000 περίπου από τα μέσα Αυγούστου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και επεκτείνουν τους εμβολιασμούς ενισχυτικών δόσεων, αλλά δεν σχεδιάζουν νέα λήψη περιοριστικών μέτρων.

Η Αυστραλία προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να πληγεί από το χειρότερο ξέσπασμα της COVID-19 τις επόμενες εβδομάδες που προκαλείται από τις υποπαραλλαγές BA.4/5 της Omicron. Οι αρχές δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να αναμένονται "εκατομμύρια" νέες μολύνσεις, αλλά απέκλεισαν τυχόν σκληρούς περιορισμούς.

«Έχουμε προχωρήσει πέρα από αυτό… δεν βρισκόμαστε στην εποχή των lockdowns και τέτοιων πραγμάτων», είπε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Μαρκ Μπάτλερ την Πέμπτη, παρόλο που προέτρεψε τους Αυστραλούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο τηλεργασίας.

Οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αυστραλίας κυμαίνονται ήδη κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στο τελευταίο μεγάλο ξέσπασμα της Omicron νωρίτερα φέτος, με το σύστημα υγείας να δέχεται επίσης πίεση από τους υψηλούς αριθμούς COVID και γρίπης.

Ενώ τα κρούσματα στην Ταϊλάνδη έχουν μειωθεί, τα κρούσματα στην Ινδονησία έχουν αυξηθεί, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Οι νέες λοιμώξεις και νοσηλεες στις Φιλιππίνες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να αυξηθεί τουλάχιστον 20 φορές μέχρι το τέλος του μήνα.

Η Μανίλα προτρέπει περισσότερους ανθρώπους να κάνουν τα αναμνηστικά τους εμβόλια καθώς τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ότι μόνο το ένα τέταρτο των επιλεγμένων ενηλίκων έχει λάβει την πρώτη αναμνηστική δόση από τις 12 Ιουλίου.

Η ηπειρωτική Κίνα ανέφερε κατά μέσο όρο πάνω από 300 τοπικά μεταδιδόμενες καθημερινές λοιμώξεις COVID τον Ιούλιο, υψηλότερες από τις περίπου 70 τον Ιούνιο, καθώς η αυστηρή πολιτική του Πεκίνου  βοηθά να κρατηθούν υπό έλεγχο τα τοπικά clusters και έχει αποτρέψει οποιαδήποτε πίεση στα νοσοκομεία.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]