Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να λαμβάνουν κολχικίνη και fluvoxamine για την αντιμετώπιση ελαφράς ή μέτριας λοίμωξης  COVID-19, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Tο αντικαταθλιπτικό φάρμακο fluvoxamine και η κολχικίνη για την ουρική αρθρίτιδα χρησιμοποιούνται συχνά και είναι φτηνά φάρμακα για τα οποία φάνηκε ενδιαφέρον ως πιθανών αγωγών κατά της  COVID-19.

Ωστόσο δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι κάποιο από τα παραπάνω φάρμακα βελτιώνει σημαντικά αποτελέσματα για τους ασθενείς, αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ που συντάχθηκε από panel ειδικών και δημοσιεύτηκε στο The BMJ.

Το Fluvoxamine θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ βάσει των στοιχείων από 3 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές σε περισσότερους από 2.000 ασθενείς.

Ο ΠΟΥ δεν συνιστά καθόλου τη χρήση κολχικίνης με βάση στοιχεία 7 κλινικών δοκιμών σε σχεδόν 16.500 ασθενείς.

Μετά από επισκόπηση των ενδείξεων, panel του ΠΟΥ κατέληξε ότι σχεδόν όλοι οι καλά πληροφορημένοι ασθενείς θα πρέπει να επιλέξουν να μη λάβουν κάποιο από αυτά τα φάρμακα για την COVID-19.

Προηγουμένως σύστησε τη χρήση nirmatrelvir και ritonavir στην αντιμετώπιση της COVID-19. Εχει επίσης εκδόσει υπο όρους συστάσεις για τα sotrovimab, remdesivir και molnupiravir σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με μη σοβαρή COVID-19.

Για ασθενείς με σοβαρή COVID-19, ο ΠΟΥ συνιστά ισχυρά τα κορτικοστεροειδή, με την προσθήκη αναστολέων του υποδοχέα της IL-6..ή baricitinib.

Ωστόσο δεν συνιστά τη χρήση πλάσματος, ιβερμεκτίνης και υδροχλωρικίνης άσχετα από το πόσο σοβαρή είναι η νόσος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε