Ελπίδες για την αντιμετώπιση μίας σοβαρής κατάστασης που μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών με CoViD, γνωστής ως "καταιγίδα κυτοκινών", δίνει διεθνής επιστημονική ομάδα.

Σε αυτή μετέχουν 13 επιστήμονες από το Ισραήλ και οι Έλληνες καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας και Δημήτρης Μπούμπας. Μεταξύ των Ισραηλινών επιστημόνων, είναι ο Nadir Arber, ο οποίος είχε γίνει πέρυσι δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου, σε συνέχεια της συμφωνίας των πρωθυπουργών Ισραήλ και Ελλάδας για διεξαγωγή κλινικής έρευνας σε ελληνικά νοσοκομεία.

Στη μελέτη φάσης Ιb/IIa, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό EMBO Molecular Medicine, αναφέρεται πως ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσοστό των ασθενών με CoViD αναπτύσσει την απειλητική για τη ζωή του "καταιγίδα κυτοκινών".

Η επιστημονική ομάδα τονίζει πως έχει αναπτυχθεί ένα νέο αντιφλεγμονώδες φάρμακο, το EXO - CD24 και μία πλατφόρμα χορήγησης (εξωσώματα). Το ισραηλινής προέλευσης φάρμακο είναι μία καινοτόμα θεραπεία προηγμένης τεχνολογίας. Μέσω μιας συσκευής εισπνοής, εισχωρεί κατ’ ευθείαν στους πνεύμονες και δρα χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Όπως αναφέρουν, η προσοχή τους εστιάστηκε στο γονίδιο CD24, μια πρωτεΐνη που καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το CD24 αναστέλλει την οδό NF-kB και την παραγωγή κυτοκινών - χημειοκινών. Το EXO-CD24 διακρίνει τη βλάβη από μοριακά μοτίβα που σχετίζονται με παθογόνο, επομένως δεν παρεμβαίνει στην κάθαρση του ιού.

Το EXO-CD24 παρήχθη και καθαρίστηκε από κύτταρα 293-TREx που εκφράζουν CD24. Στη μελέτη συμμετείχαν 35 ασθενείς 18 έως 85 ετών, με μέτριας και υψηλής βαρύτητας CoViD, στους οποίους χορηγήθηκαν κλιμακούμενες δόσεις του EXO-CD24 με εισπνοή, για 5 ημέρες. Οι ασθενείς είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν από τη θεραπεία, σε οποιαδήποτε φάση, αλλά συμμετείχαν τελικά όλοι, πλην ενός.

Σύμφωνα με τη συντακτική ομάδα, δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες που να σχετίζονται με το φάρμακο έως και 443 - 575 ημέρες. Το EXO-CD24 μείωσε αποτελεσματικά τους φλεγμονώδεις δείκτες και την κυτοκίνη/χημοκίνη.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το EXO-CD24 μπορεί να είναι μια στρατηγική θεραπείας για την καταστολή της υπερφλεγμονώδους απόκρισης στους πνεύμονες ασθενών με CoViD και περαιτέρω ως θεραπευτική πλατφόρμα για άλλες πνευμονικές και συστηματικές ασθένειες που χαρακτηρίζονται από καταιγίδα κυτοκινών.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό