Να ανοίξει η συζήτηση για τους λόγους που φέρνουν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης σε θανάτους από COVID αναλογικά με τον πληθυσμό τους, ζητά στη συνέντευξή του στο iatronet.gr ο ομότιμος καθηγητής Πνευμονολογίας - Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής (φωτογραφία). Με τόλμη και παρρησία, επισημαίνει, πρέπει να αναδειχτούν όλοι οι παράγοντες της αρνητικής αυτής επίδοσης, κάποιοι από τους οποίους πονάνε, όπως λέει χαρακτηριστικά.

"Στην Ελλάδα, ξεκινήσαμε με πολύ φερέλπιδες στατιστικές στην πανδημία, αλλά σήμερα είμαστε στις χώρες που ηγούνται στον αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αυτό για μένα είναι κάτι που πρέπει να αναληφθεί επιτέλους με τόλμη και παρρησία. Τι συμβαίνει;", τονίζει, για να προσθέσει: "Η απάντηση είναι πολυπαραγοντική, είναι σαφές πως δεν είναι ένας ο λόγος. Αλλά, μέσα σε αυτήν την πολυπαραγοντική απάντηση είναι και ορισμένοι παράγοντες που πονάνε".

Ο δραματικά αυξημένος αριθμός θανάτων της τελευταίας εβδομάδας χρειάζεται ερμηνεία, ακόμη κι αν γίνει αποδεκτό ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών δεν είναι από τον κορωνοϊό, αλλά με τον κορωνοϊό. "Υπάρχουν υπερήλικες που κάποια στιγμή θα αποχωρούσαν από τη ζωή και κάποια νόσους θα τους έβρισκε, είτε υπάρχει κορωνοϊός είτε όχι. Δέχομαι ότι κάποιοι από αυτούς τους θανάτους χρεώνονται στον κορωνοϊό χωρίς να είναι αποκλειστικά από αυτή την αιτία, αλλά υπάρχουν και θάνατοι από τον κορωνοϊό", σημειώνει.

Η εβδομαδιαία ενημέρωση θαμπώνει το μήνυμα

Ο καθηγητής διαπιστώνει πως η διασπορά του ιού είναι τεράστια, καθώς τα κρούσματα που δηλώνονται είναι πολλαπλάσια από τα πραγματικά. "Στις διακοπές, κάποιοι που αισθάνονται μια αδιαθεσία δεν θα κάνουν τεστ, άλλοι θα κάνουν αλλά θα το αποκρύψουν για να μη χάσουν τις διακοπές τους, άλλοι θα έχουν πρόβλημα να φύγουν από τον χώρο των διακοπών τους, ιδίως αν είναι σε νησιά. Έτσι, η διασπορά επιτείνεται. Ευτυχώς, η βαρύτητά τους δεν είναι αντίστοιχη του αριθμού τους, αυτό είναι που σώζει την κατάσταση, αλλά δεν παύει να διαιωνίζει ένα πρόβλημα που είναι σημαντικό", αναφέρει.

Διατυπώνει την αντίθεσή του με την εβδομαδιαία ενημέρωση, κάτι που όπως λέει θαμπώνει το μήνυμα που πρέπει να δοθεί. "Αυτό γίνεται εσκεμμένα, για να μη φοβηθεί ο κόσμος και να μην πληγεί ο τουρισμός. Το αντιλαμβάνομαι ως σκοπιμότητα και ίσως θα μπορούσα να φτάσω στο σημείο ακόμα και να το αποδεχτώ, αλλά όχι στην κορύφωση του κύματος", σημειώνει και προσθέτει: "η καθημερινότητα λειτουργούσε και ως μια υπόμνηση: εδώ είναι ο κορωνοϊός, προσέξτε. Τώρα περνάνε έξι μέρες που δεν λες τίποτα και την έβδομη μέρα τραβάς μια ανακοίνωση που έτσι όπως είναι διατυπωμένη κιόλας είναι δυσανάγνωστη στον πολύ κόσμο".

Εκρηκτικό κοκτέιλ κορωνοϊού και ακρίβειας τον χειμώνα

Ο κ. Κιουμής προβλέπει πως στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει περιορισμός του επιδημικού κύματος και ο Σεπτέμβριος θα είναι αρκετά πιο ήπιος από αυτό που περνάμε σήμερα. Ωστόσο, θεωρεί αναπόφευκτο ένα επόμενο κύμα προς τα τέλη του φθινοπώρου, που θα συνδυαστεί με άλλες δύσκολες καταστάσεις στην οικονομία και στην κοινωνία.

"Από τα τέλη Οκτωβρίου, με αρχές Νοεμβρίου, νομίζω πως θα αρχίζουμε να ζούμε πάλι ένα κύμα, που δεν ξέρω από ποια στελέχη θα τροφοδοτηθεί. Και το θέμα είναι τι όπλα θα έχουμε τότε στα χέρια μας για να αμυνθούμε. Θα έχουμε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο ή θα καθυστερήσει περισσότερο; Θα έχουμε ευκολία πρόσβασης στο φάρμακο που θα μπορέσει να μετατρέψει την σοβαρή νόσο σε πιο ήπια, όπως είναι το paxlovid αυτή τη στιγμή; Αρκετά πράγματα είναι ακόμα θολά", παρατηρεί και συμπληρώνει: "Αν βάλουμε στη ζυγαριά και τις δυσκολίες που έχει ο κόσμος λόγω του πληθωρισμού, της ακρίβειας, της κρίσης στην ενέργεια, φοβάμαι πως γίνεται ένα μίγμα που θα είναι σχεδόν εκρηκτικό. Γιατί πάντα πρέπει να βλέπουμε τη νόσο όχι ως απομονωμένο στοιχείο αλλά μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι κάποιας συγκεκριμένης περιόδου".

Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένη την κόπωση της κοινωνίας, ο ίδιος βλέπει πως θα είναι δύσκολη η επάνοδος μέτρων που καταργήθηκαν και η πιστή εφαρμογή τους όπως την πρώτη περίοδο.

Τέταρτη δόση τώρα στους ευπαθείς

O καθηγητής συνιστά στους πολίτες άνω των 70 ετών και σε όσους έχουν σοβαρές συννοσηρότητες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, να μην περιμένουν το φθινόπωρο για την τέταρτη δόση του εμβολίου. "Από τα τέλη Ιουλίου που είμαστε σήμερα μέχρι να βρεθεί και να κυκλοφορήσει το εμβόλιο με την επικαιροποιημένη σύνθεση και ενδεχομένως τη μεγαλύτερη διάρκεια προστασίας, απέχουμε ίσως και 4 μήνες. Σε αυτό το διάστημα πολλά μπορούν να γίνουν", επισημαίνει και κάνει λόγο για άστοχες τοποθετήσεις που έγιναν στο θέμα της 4ης δόσης. "Με ρωτάνε καθημερινά για την 4η δόση. Δεν λέω σε κανέναν μην το κάνεις. Όμως, λέω ότι το όφελος από το εμβόλιο μπορεί να είναι διαφορετικό ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και τους παράγοντες κινδύνου. Άλλοι θα έχουν πολύ μικρό όφελος, άλλοι θα έχουν μεγάλο, μα δεν υπάρχει κανείς που θα έχει ζημία".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας