Οι 42 νεκροί ασθενείς με CoViD ανά ημέρα, που καταγράφηκαν την εβδομάδα 18 έως 28 Ιουλίου, είναι μία εξαιρετικά αρνητική επίδοση, η οποία ξυπνά εφιαλτικές μνήμες.

Ο σκληρός αυτός αριθμός μάς γυρίζει σε μία φάση της πανδημίας που θέλουμε να ξεχάσουμε, καθώς 42 νεκρούς είχαμε στις 24 Αυγούστου του 2021, όταν το τρίτο κύμα και το στέλεχος Δέλτα σκόρπιζαν οδύνη στη χώρα.

Τη συγκεκριμένη μέρα του 2021, οι διασωληνωμένοι ήταν 326 και αυξάνονταν σταθερά. Ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών ήταν πιο χαμηλός, στοιχείο που δείχνει τη διαφορά στη βαρύτητα της νόσησης του στελέχους Δέλτα, με τα στελέχη Όμικρον που κυριαρχούν σήμερα.

Τα τωρινά δεδομένα, ωστόσο, έχουν τη δική τους δυναμική, με τα επιδημιολογικά δελτία να περιλαμβάνουν αισθητά περισσότερες εισαγωγές σε σχέση με πέρυσι (399, έναντι 259 ανά ημέρα). Είναι ασφαλής η πρόβλεψη πως ο αριθμός των εισαγωγών οδηγεί σε αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων, παρά τη μειωμένη παθογονικότητα της παραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ευρώπη. Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου, τα οποία μάς οδηγούν στη δεύτερη θέση σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μάλτα, η οποία έχει μόλις 525.000 κατοίκους. Ενδεικτικό της αρνητικής τάσης είναι πως, από τις αρχές Απριλίου η χώρα μας παραμένει σταθερά στις πρώτες δύο με τρεις θέσεις.

Θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού το επταήμερο 19 έως 25 Ιουλίου 2022

Μάλτα 25 Τσεχία 2
Ελλάδα 19 Φινλανδία 2
Κροατία 12 Γερμανία 2
Πορτογαλία 11 Ουγγαρία 2
Ιταλία 8 Ιρλανδία 2
Ισπανία 8 Λουξεμβούργο 2
Γαλλία 8 Λιθουανία 1
Δανία  7 Ολλανδία 1
Βέλγιο 6 Σλοβακία 1
Λετονία 6 Σλοβενία 1
Βουλγαρία 4 Ρουμανία 1
Κύπρος 3 Πολωνία 0
Εσθονία 3 Σουηδία 0
Αυστρία 2  -

Ανακοπή τάσης

Ελπίδα όλων είναι να ανακοπεί αυτή η τάση, κάτι που διαφαίνεται ελαφρώς. Επικαλούμενος στοιχεία των τελευταίων ημερών, ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), κάνει λόγο για "φρένο" στις εισαγωγές ασθενών, με τις νοσηλείες, όμως, να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει, στις 4.487 απλές κλίνες CoViD των νοσοκομείων νοσηλεύονται σήμερα 2.709 ασθενείς (πληρότητα 60,3%). Την περασμένη Δευτέρα, νοσηλεύονταν 2.766 ασθενείς σε 4.496 κλίνες (πληρότητα 61,5%).

Στις 263 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ CoViD νοσηλεύονται σήμερα 140 ασθενείς (πληρότητα 53,2%) που δεν είναι όλοι διασωληνωμένοι. Τη Δευτέρα, νοσηλεύονταν 135 ασθενείς σε 259 κλίνες (πληρότητα 52,1%).

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, λόγω απολυμάνσεων που γίνονται κάθε καλοκαίρι στις ΜΕΘ, μειώνεται ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών σε σύγκριση με τον χειμώνα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο