Μικροσκοπικοί έξυπνοι αισθητήρες που θα ενσωματώνονται σε στρώματα κρεβατιών νοσοκομείων, θα μπορούν να βάλουν τέλος στα οδυνηρά και πιθανόν μοιραία για τη ζωή έλκη κατακλίσεων, χάρη στη νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το University of South Australia.

Οι αισθητήρες οπτικών ινών μπορούν να προσκολληθούν στην επιφάνεια του στρώματος για να παρακολουθούν την κίνηση και να καταγράφουν παλμούς και ρυθμό αναπνοής.

Οι αισθητήρες μπορούν να εντοπίσουν πότε ένας ασθενής γυρνά από την άλλη, σηκώνεται από το κρεβάτι ή παραμένει ακίνητος, ‘’διαβάζοντας’’ την αναπνοή του.

Οι νοσηλευτές τότε μπορούν από μακριά να ειδοποιηθούν αν ένας ασθενής δεν έχει κινηθεί για 2 ώρες, οδηγώντας τους να προσαρμόσουν τη θέση του.

Ο Dr Stephen Warren-Smith δήλωσε ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να ανακουφίσει σημαντικά το βάρος νοσηλευτών που παρακολουθούν συνέχεια ασθενείς για έλκη κατάκλισης.

Τα έλκη κατάκλισης μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο, να διαταράξουν τον ύπνο, να επηρεάσουν τη διάθεση και την αποκατάσταση, την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής.

Οι αισθητήρες είναι αρκετά ευαίσθητοι ώστε να καταγράφουν παλμούς και ρυθμό αναπνοής και να εντοπίζουν πότε ο ασθενής είναι στο κρεβάτι ακόμα και αν μένει ακίνητος για μεγάλη περίοδο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Biomedical Optics.

Πηγές:
University of South Australia, Journal of Biomedical Optics.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’