Το πόσο καλά το nirmatrelvir σε συνδυασμό με το Paxlovid® μειώνουν το επιβαρυντικό φορτίο της νόσου σε εμβολιασμένους ασθενείς μετά από μόλυνση με SARS-CoV-2 δεν έχει ακόμη διερευνηθεί συστηματικά.

Αυτό το κενό καλύπτει τώρα ο δρ. Ο Sarju Ganatra του Τμήματος Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Lahey Hospital and Medical Center, Beth Israel Lahey Health, Burlington και οι συνάδελφοί του σε μια δημοσίευση στο περιοδικό "Clinical Infectious Diseases".

Δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς ωφελούνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τη θεραπεία με Paxlovid εάν πάρουν το φάρμακο νωρίς μετά από μια λοίμωξη.

Οι συγγραφείς της έρευνας διεξήγαγαν τη συγκριτική αναδρομική μελέτη κοόρτης στο πλαίσιο του ερευνητικού δικτύου TriNetX, όπου αποθηκεύονται ανώνυμα δεδομένα ηλεκτρονικού μητρώου υγείας (EHR) από περισσότερους από 88 εκατομμύρια ασθενείς από 59 εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

Για τη μελέτη επιλέχθηκαν ασθενείς ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών που εμβολιάστηκαν το διάστημα μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 2021 και 18 Απριλίου 2022 και στη συνέχεια προσβλήθηκαν από την Covid-19.

Στην κοόρτη verum, οι ασθενείς είχαν λάβει Paxlovid εντός πέντε ημερών από τη διάγνωση. Οι κοόρτες verum και ελέγχου συγκρίθηκαν χρησιμοποιώντας αντιστοίχιση βαθμολογίας τάσης - Propensity Score Matchings (PSM).

Το κύριο σύνθετο τελικό σημείο ήταν μια επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, η νοσηλεία ή ο θάνατος κατά τη διάρκεια μιας περιόδου παρακολούθησης 30 ημερών.

Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα περιελάμβαναν μεμονωμένα στοιχεία του πρωτεύοντος καταληκτικού σημείου, πολυσυστημικά συμπτώματα, επιπλοκές που σχετίζονται με την Covid-19 και χρήση διαγνωστικών τεστ.

Η πρωτογενής και η δευτερογενής έκβαση προσδιορίστηκαν 30 ημέρες μετά τη διάγνωση του δείκτη της Covid-19 στην ομάδα ελέγχου ή μετά την έναρξη της θεραπείας με Paxlovid στην κοόρτη θεραπείας.

Συμπέρασμα

Η θεραπεία με NMV-r σε μη νοσηλευόμενους εμβολιασμένους ασθενείς με Covid-19 συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά, νοσηλείας ή θανάτου. Οι επιπλοκές  ήταν επίσης μειωμένες.

Να σημειωθεί ότι το Nirmatrelvir σε συνδυασμό με ριτοναβίρη είναι ένα πειραματικό φάρμακο που μελετάται για τη θεραπεία του ήπιου έως μέτριου COVID-19. Αυτό το φάρμακο εξακολουθεί να μελετάται και όλοι οι κίνδυνοι του δεν είναι ακόμη γνωστοί.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει την επείγουσα χρήση του nirmatrelvir σε συνδυασμό με το ritonavir για τη θεραπεία του ήπιου έως μέτριου COVID-19 σε ενήλικες και άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω (με βάρος τουλάχιστον 40 kg ή 88 λίβρες) είναι θετικοί για COVID-19 και οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρό COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας ή του θανάτου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρό το κενό της καινοτομίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας
Ποια εμπόδια δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι