Από τον Ιούλιο, το εμβόλιο κατά της ευλογιάς Imvanex® έχει επίσης εγκριθεί και κατά της ευλογιάς των πιθήκων στην ΕΕ. Τώρα μια μελέτη από το Ρότερνταμ εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του.

 Το ζωντανό εμβόλιο  Imvanex της Nordic Imvanex, το οποίο βασίζεται σε έναν τροποποιημένο ιό δαμαλίτιδας Ankara (MVA), έχει έγκριση από την ΕΕ για αυτήν την ένδειξη από τα μέσα Ιουλίου.

Μια πρόσφατη μελέτη από την Ολλανδία αμφισβητεί τώρα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της ευλογιάς κατά του στενά συγγενικού ιού της ευλογιάς των πιθήκων (MPXV).

Όπως αναφέρουν ερευνητές με επικεφαλής τον Luca M. Zaeck από το Πανεπιστήμιο Erasmus στο Ρότερνταμ σε μια προεκτύπωση στον διακομιστή "MedRxiv", η δύο φορές ανοσοποίηση με αυτό το παρασκεύασμα προκαλεί μόνο έναν χαμηλό τίτλο αντισωμάτων εξουδετέρωσης MPXV.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε σε μελέτη κοόρτης για αντισώματα δέσμευσης και εξουδετέρωσης MPXV σε μια ομάδα ατόμων που είτε είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς, είτε είχαν μολυνθεί από ευλογιά των πιθήκων ή είχαν πρόσφατα ανοσοποιηθεί κατά της ευλογιάς των πιθήκων με Imvanex.

Εξουδετερωτικά αντισώματα κατά του MPXV ανιχνεύθηκαν και στις τρεις ομάδες. Ωστόσο, οι τίτλοι εξουδετέρωσης του MPXV ήταν αρκετά χαμηλοί σε άτομα που εμβολιάστηκαν πρόσφατα με Imvanex χωρίς προηγούμενη έκθεση στην ευλογιά ή την ευλογιά των πιθήκων, γράφουν οι συγγραφείς.

Σε άτομα με ιστορικό εμβολιασμού κατά της ευλογιάς (αυτά που γεννήθηκαν πριν από το 1974), η λοίμωξη από την ευλογιά των πιθήκων έδειξε σαφή ενισχυτική επίδραση στα δεσμευτικά αντισώματα, σε αντίθεση με το Imvanex .

Παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές ποιος είναι ο ρόλος των αντισωμάτων εξουδετέρωσης MPXV στην ανοσολογική προστασία έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και της μεταδοτικότητάς του και ποιοι τίτλοι απαιτούνται για αυτό, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης εγείρουν το ερώτημα πόσο καλά προστατεύονται τα άτομα που εμβολιάστηκαν με MVA από την ευλογιά των πιθήκων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Το 4ο RUN – BIKE – CARE θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]