Στην Αυστρία, οι οικογενειακοί ιατροί δύσκολα χορηγούν φάρμακα κατά της Covid 19 στους ασθενείς τους. Σύμφωνα με αναφορές αυστριακών ΜΜΕ, μόνο το ένα πέμπτο των διαθέσιμων σκευασμάτων χρησιμοποιείται σήμερα.

Μετά από μια θετική εξέταση αντιγόνου ή PCR - test, ο οικογενειακός ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο κατά του κορωνοιού για ασθενείς υψηλού κινδύνου. Στην Αυστρία, ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει ολοένα και πιο πολύ σπάνια. 

Οι οικογενειακοί γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν τα αντιιικά φάρμακα mo​lnupiravir από την MSD ή Ritonavir-Boosted Nirmatrelvir από την Pfizer για περπτώσεις επιδείνωσης της Covid-19.

Οι ασθενείς -κυρίως υψηλού κινδύνου- πρέπει να τα παίρνουν αν είναι δυνατόν στην αρχή της λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Αλλά στην Αυστρία, όπως φαίνεται, χρησιμοποιούνται σπάνια, όπως αναφέρει η εφημερίδα Morgenjournal Ö1 του ORF.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το ένα πέμπτο περίπου από τους 240.000 διαθέσιμους σήμερα κύκλους θεραπείας των δύο από του στόματος χορηγούμενων φαρμάκων έχει συνταγογραφηθεί μέχρι στιγμής σε ασθενείς. Και αυτό συνέβη κυρίως στη Βιέννη και την Κάτω Αυστρία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μετά από μια θετική απόκριση αντιγόνου ή PCR - test, αρκεί η κλήση στον οικογενειακό γιατρό.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Υγείας της Βιέννης επικοινωνεί προληπτικά με τις ομάδες κινδύνου και τις ενημερώνει εκ των προτέρων τηλεφωνικά για πιθανές αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων κατά του κορωνοιού και άλλων φαρμάκων που λαμβάνονται. Εάν ο γιατρός και ο ασθενής συμφωνήσουν στη συνέχεια να λάβουν ένα φάρμακο για την CoViD 19, αυτό παραδίδεται απευθείας στην πόρτα του ασθενούς με courier ποδηλάτη.

Περισσότερη εκπαίδευση

Το αυστριακό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε στην Ö1-Morgenjournal ότι επί του παρόντος υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη συνταγογράφηση του Paxlovid και ότι απαιτείται περισσότερη ενημερωτικά διεκρινιστική εκπαιδευτική εργασία. Όσον αφορά την έλλειψη πληροφόρησης, σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχει ήδη στενή συνεργασία με τις ενώσεις φαρμακοποιών και γιατρών. Ωστόσο, δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στη Γερμανία, το Paxlovid χορηγείται πλέον ολοάνα και και πιο συχνά. Ωστόσο, μόνο από τότε που οι οικογενειακοί γιατροί επιτρέπεται να χορηγούν το θεραπευτικό φαρμακευτικό σκεύασμα κατά της Covid-19 απευθείας στους ασθενείς. Σύμφωνα με το Γερμανικό Υπουργείο Υγείας, οι παραδόσεις του σκευάσματος έχουν υπερτριπλασιαστεί από την εισαγωγή του δικαιώματος χορήγησης στα μέσα Αυγούστου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα