Την ανάκληση της παρτίδας 2008 του φαρμακευτικού προϊόντος SIVAL-B SYR(7,5+5,0) MG/5ML FLx120ML, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Όπως αναφέρουν, η ανάκληση γίνεται λόγω του ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές του προϊόντος και συγκεκριμένα ως προς τον ποσοτικό προσδιορισμό της εφεδρίνης (Ephedrine HCI).

Σύμφωνα με τον οδηγό φαρμάκων "Γαληνός", το SIVAL-B, χάρη στο συνδυασμό των ενεργών δραστικών συστατικών του, εξασφαλίζει μέγιστο ευνοϊκό θεραπευτικό αποτέλεσμα, για βήχα κάθε αιτιολογίας.

Περιέχει επίσης κιτρικό οξύ, το οποίο ρευστοποιεί τις βρογχικές εκκρίσεις, καταπραΰνει τον ερεθισμό του βλεννογόνου και εξουδετερώνει την μετά επίμονο βήχα συνήθως παρατηρούμενη, οξέωση.

Η εφεδρίνη (ephedrine) είναι μία συμπαθητικομιμητική, αδρενεργική ουσία που ανήκει στις μη κατεχολαμίνες. Η εφεδρίνη δρα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα είτε απ' ευθείας επί των αδρενεργικών υποδοχέων είτε έμμεσα προκαλώντας έκλυση νοραδρεναλίνης. Ασκεί ινότροπη δράση και επιδρά επί των αγγείων μέσω διέγερσης των αδρενεργικών υποδοχέων.

Πηγές:
ΕΟΦ, Γαληνός

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα