Νέα ένταση μαίνεται στις σχέσεις της φαρμακοβιομηχανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία, έχει ετοιμάσει προσχέδιο στο οποίο προτείνει τη μείωση της αποκλειστικότητας στις πατέντες των φαρμάκων κατά 2 χρόνια. 

Τι σημαίνει αυτό; Κατά την Ε.Ε. ότι θα αυξηθεί η πρόσβαση περισσότερων πολιτών της Ένωσης σε φάρμακα και επιπλέον θα μειωθεί με την είσοδο των ανταγωνιστών (με αντίγραφα των προϊόντων αναφοράς)  το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης που αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πληθυσμός συνεχίζει να γερνάει.

Αυτή τη στιγμή, οι εταιρείες που αναπτύσσουν επώνυμα (on patent)  φάρμακα έχουν στη διάθεσή τους 10 χρόνια για να τα πωλούν ως αποκλειστικοί παίκτες. Προνόμιο, που από την άλλη όμως μπλοκάρει την είσοδο των ανταγωνιστών τους με αντίγραφα, τα οποία ως γνωστόν επηρεάζουν αρνητικά τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών που διαθέτουν προϊόντα αναφοράς, ενώ με τις χαμηλότερες τιμές τους επιτυγχάνουν περισσότεροι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα.  

Αυτή τη στιγμή, οι ασθενείς στη Γερμανία λαμβάνουν νέα φάρμακα δύο χρόνια νωρίτερα, κατά μέσο όρο, από τους ασθενείς στην Πολωνία ή τη Ρουμανία. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες έχουν την εμπειρία και τη γραφειοκρατία για να πρωτοστατήσουν στην περίπλοκη δουλειά της αποζημίωσης νέων φαρμάκων και εν μέρει επειδή οι φαρμακευτικές εταιρείες γνωρίζουν ότι θα έχουν καλύτερη προσφορά στις πλουσιότερες χώρες, γι' αυτό και πηγαίνουν πρώτα εκεί. Συνήθως οι τιμές που σημειώνονται εκεί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διαπραγμάτευση με την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Ομάδες καταναλωτών και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών χαιρέτησαν σε γενικές γραμμές τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ancel·la Santos Quintano, ανώτερη υπεύθυνη για την πολιτική υγείας στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), δήλωσε ότι η πρόταση είναι «θετική» και ότι θα επιτρέψει στους ασθενείς ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.

Και η Rosa Castro, ανώτερη υπεύθυνη πολιτικής για τη ΜΚΟ European Public Health Alliance, συμφώνησε: «Για δεκαετίες, οι φαρμακευτικές εταιρείες απολάμβαναν μια ποικιλία από πολύ γενναιόδωρα κίνητρα της ΕΕ».

Κλινικές δοκιμές 

Η Nathalie Moll, η γενική διευθύντρια στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), που είναι η ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί τη βιομηχανία στην Ευρώπη, κατέρριψε την πρόταση. Επεσήμανε το αυξανόμενο χάσμα στις επενδύσεις φαρμακευτικής έρευνας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, το οποίο έχει αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ που ήταν πριν από 25 χρόνια. 

Σχεδόν δύο μήνες πριν από την επίσημη κυκλοφορία της νομοθετικής πρότασης της ΕΕ, έχουν ήδη πιάσει δουλειά οι 290 λομπίστες από το φάρμακο στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εμποδίσουν την πρόταση της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή και οι φαρμακοβιομηχανίες χρησιμοποιούν κατά μόνας τις όποιες ισχυρές διασυνδέσεις διαθέτουν στις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών κρατών. Οι βαρέων βαρών χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία έχουν σημαντικές βιομηχανίες που θέλουν να προστατεύσουν και αυτές και όπως φαίνεται θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το νομοθετικό κείμενο προτού γίνει νόμος.

Πηγές:
https://www.politico.eu/