Η ανάγκη για ευρύτερες συναινέσεις, πολιτικές και κοινωνικές προέκυψε ως ένα από τα βασικά συμπεράσματα της πρώτης κλειστής συνάντησης εργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Meeting Patients’ Needs», η οποία ήταν αφιερωμένη στην Ογκολογία.

Στο κάλεσμα του PhARMA Innovation Forum Greece ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι φορέων από όλο το φάσμα των ενδιαφερόμενων μερών. Την πολιτεία εκπροσώπησε ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ενώ από την πλευρά των Ασθενών το «παρών» έδωσαν ο Γεώργιος Καπετανάκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου και ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας. Επίσης, πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις κατέθεσε ο Μιχαήλ Νικολάου Παθολόγος – Ογκολόγος, επιμελητής A, της Α’ Παθολογικής – Ογκολογικής κλινικής του Γενικού Αντικαρκινικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου των Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας», ενώ στη συζήτηση συμμετείχε και η Διοικήτρια του ίδιου Νοσοκομείου, Όλγα Μπαλαούρα. To PhARMA Innovation Forum Greece (PIF) είχε τετραπλή εκπροσώπηση καθώς παρευρέθηκαν οι Agata Jakoncic, Έλενα Χουλιάρα και Ελισάβετ Προδρόμου, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος του ΔΣ του forum αντίστοιχα και η Γενική Διευθυντρια του Συνδέσμου, Μαριάντζελα Οικονομοπούλου.

Όλα όσα αφορούν στον κλάδο τέθηκαν επί τάπητος, από την ανάγκη πλήρους ψηφιοποίησης και θωράκισης του συναφούς νομικού πλαισίου, τη διασύνδεση των νοσοκομείων και έναν σύγχρονο ογκολογικό χάρτη, μέχρι την ανάγκη ταχύτερης εισόδου της καινοτομίας στη χώρα, αλλά και την έγκαιρη πρόβλεψη μελλοντικών προκλήσεων.

Στο διάλογο συμμετείχαν και τα στελέχη των εταιρειών – μελών του forum που γέμισαν την αίθουσα και έθεσαν σημαντικά και ενδιαφέροντα ερωτήματα προς συζήτηση. Συνολικά, οι πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις που κατατέθηκαν από όλες τις πλευρές θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες θεματικών που αντιστοιχούν γενικότερα στις υποδομές, στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων και στην πρόσβαση/ χρηματοδότηση.

Το επόμενο βήμα ασφαλώς θα είναι η καταγραφή και σύνθεση όσων συζητήθηκαν και η ένταξή τους στον θεσμικό διάλογο με τη μορφή προτάσεων για τη χάραξη και υλοποίηση αντίστοιχων πολιτικών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024