Έγκριση της ΕΕ για την ουβλιτουξιμάμπη (ublituximab): Το μονοκλωνικό αντίσωμα θα μπορούσε σύντομα να είναι διαθέσιμο στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε κλινικές δοκιμές, μπόρεσε να μειώσει σημαντικά το ποσοστό υποτροπών.

Στην πολλαπλή σκλήρυνση, το μονωτικό στρώμα μυελίνης στον νευράξονα καταβολίζεται. Εκεί επιτίθενται τα ίδια τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.

Η ουβλιτουξιμάμπη προορίζεται για χρήση στην πιο συχνή μορφή πολλαπλής σκλήρυνσης, την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (ΜS- RMS), με δραστηριότητα της νόσου.

Το αντίσωμα χορηγείται ως έγχυση. Όπως η ριτουξιμάμπη, η οκρελιζουμάμπη και η οφατουμουμάμπη, η ουμπλιτουξιμάμπη στρέφεται κατά των CD20-θετικών Β κυττάρων, τα οποία εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Η ουμπλιτουξιμάμπη (ublituximab) ανήκει στην κατηγορία 3 των πιο αποτελεσματικών θεραπευτικών ουσιών για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, οι οποίες σύμφωνα με τις τρέχουσες θεραπευτικές συστάσεις χρησιμοποιούνται πλέον πολύ νωρίτερα στη σοβαρή νόσο απ' ό,τι συνέβαινε πριν από λίγα χρόνια.

Σε κλινικές δοκιμές, η ουμπλιτουξιμάμπη δοκιμάστηκε όχι μόνο έναντι του εικονικού φαρμάκου, αλλά και έναντι του καθιερωμένου φαρμάκου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας τεριφλουνομίδη (teriflunomide) .

Σε συγκριτικές δοκιμές, το αντίσωμα κατάφερε να μειώσει τα ετήσια ποσοστά υποτροπών κατά 49 έως 59 %.

Ο αριθμός των οξέων βλαβών στην απεικόνιση μειώθηκε κατά περισσότερο από 90%.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση και λοιμώξεις. Οι σοβαρές αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση είναι πιθανές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια