Ο κίνδυνος υποτροπής του μελανώματος μειώθηκε κατά σχεδόν το ήμισυ όταν οι ασθενείς αντιμετωπίστηκαν θεραπευτικά με εμβόλιο mRNA, που αναπτύχθηκε από την Moderna και  Merck Co., και το φάρμακο ανοσοθεραπείας Pembrolizumab, αναφέρει νέα έρευνα

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή δείχνουν ότι το 44% των ασθενών που έλαβαν τη συνδυαστική θεραπεία μείωσαν τον κίνδυνο υποτροπής σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο το Pembrolizumab.

Η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν το 79% των 107 ασθενών που έλαβαν το εμβόλιο mRNA σε συνδυασμό με Pembrolizumab ήταν ελεύθεροι καρκίνου μετά από 18 μήνες σε σύγκριση με 62% των 50 ασθενών που αντιμετωπίστηκαν μόνο με Pembrolizumab.

Οι ασθενείς είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα σταδίου 3 ή 4.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι το ποσοστό υποτροπής ή θανάτου ήταν 22,4% στην ομάδα που έλαβε τα δυο φάρμακα έναντι 40% των ασθενών που έλαβαν μόνο Pembrolizumab, με μέσο χρόνο παρακολούθησης 23 και 24 μήνες αντίστοιχα.

Στη δοκιμή φάσης 2 οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιες με αυτήν της φάσης 1. Κούραση αναφέρθηκε από το 60,6% των ασθενών, πόνος στο σημείο της ένεσης αναφέρθηκε από το 60% και ρίγη από τους μισούς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα