Οι κινεζικές αρχές σπεύδουν να προωθήσουν τον εμβολιασμό κατά της CoViD, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα συνεχιζόμενο νέο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού. Η εκτίμηση είναι πως αναμένεται να κορυφωθεί τον Ιούνιο και ότι θα μολύνει έως και 65 εκατομμύρια άτομα την εβδομάδα, αριθμός που απέχει σημαντικά από την πολιτική "μηδενικών κρουσμάτων" που εφαρμόστηκε πέρυσι.

Ο Zhong Nanshan, κορυφαίος Κινέζος επιδημιολόγος, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δύο νέα εμβόλια για την υποπαραλλαγή XBB της Όμικρον έχουν λάβει αρχική έγκριση, σύμφωνα με αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Ο Zhong, μιλώντας στο φόρουμ βιοτεχνολογίας στο Guangzhou, είπε ότι άλλα τρία έως τέσσερα εμβόλια επρόκειτο να εγκριθούν σύντομα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το νέο ξέσπασμα θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο κύμα λοιμώξεων από τότε που η Κίνα ήρε το αυστηρό καθεστώς μηδενικού κορωνοϊού τον περασμένο χειμώνα, προκαλώντας μόλυνση έως και στο 85% του πληθυσμού.

Στις ΗΠΑ, η νέα παραλλαγή έφερε περισσότερες λοιμώξεις, αλλά στις 11 Μαΐου ανακοινώθηκε το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη Δημόσια Υγεία, παρά το ότι οι ειδικοί δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων τα επόμενα χρόνια.

Κινέζοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως το νέο κύμα θα είναι λιγότερο σοβαρό, αλλά ειδικοί στη Δημόσια Υγεία τονίζουν πως απαιτείται ένα επιθετικό πρόγραμμα ενίσχυσης του εμβολιασμού και προμήθεια αντι-ιικών φαρμάκων στα νοσοκομεία, προκειμένου να αποφευχθεί νέα αύξηση των θανάτων στον ηλικιωμένο πληθυσμό της Κίνας.

"Ο αριθμός των λοιμώξεων θα είναι μικρότερος. Τα σοβαρά κρούσματα θα είναι σίγουρα λιγότερα και οι θάνατοι θα είναι λιγότεροι, αλλά οι αριθμοί θα είναι μεγάλοι", δήλωσε ο Ben Cowling, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. "Ακόμα και αν πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα πιο ήπιο κύμα, θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη Δημόσια Υγεία".

Η παραλλαγή XBB της Όμικρον έχει προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων από τον περασμένο μήνα, με την Covid να ξεπερνά τη γρίπη ως την πιο κοινή μολυσματική ασθένεια τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Απριλίου, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων του Πεκίνου.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν το κοινό ότι οι επαναμολύνσεις έχουν πιο ήπια συμπτώματα και σημείωσαν ότι τα νοσοκομεία δεν θα κατακλυστούν, όπως τον περασμένο χειμώνα. Ορισμένα νοσοκομεία συνέστησαν στους κατοίκους να φορούν μάσκες και στους ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους να αποφεύγουν χώρους με συνωστισμό. Ωστόσο, οι περισσότεροι κάτοικοι φαίνεται να συνεχίζουν τη ζωή τους ως συνήθως.

"Αισθάνομαι ότι η επίπτωση δεν ήταν τόσο μεγάλη", είπε η Olivia Zhang, 33, που εργάζεται σε ένα λούνα παρκ στο Πεκίνο και έχει δει φίλους και συναδέλφους να μολύνονται εκ νέου ο ένας μετά τον άλλο. "Θα λείψουν για λίγο και θα επιστρέψουν στη δουλειά. Κανείς δεν φοβάται να είναι κοντά τους".

Ο Tan Xiang, 32 ετών, ο οποίος εργάζεται σε μια κρατική εταιρεία στο Shenzhen είπε ότι η εταιρεία του δεν ενθαρρύνει το προσωπικό της να μείνει σπίτι όταν μολύνεται. Οι μισθοί τους μειώνονται ανάλογα. "Στο μετρό, σε κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα, πολλοί άνθρωποι δεν φορούν μάσκες προσώπου", είπε ο Tan, προσθέτοντας ότι όσοι γύρω του έχουν μολυνθεί από αυτό το κύμα, δεν έχουν παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα.

Υπήρξαν καταγγελίες στο Διαδίκτυο ότι ένα πανεπιστήμιο στη Ναντζίνγκ υποχρέωσε φοιτητές που είχαν βρεθεί θετικοί να μπουν σε καραντίνα.

Πηγές:
Washington Post

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρός ο αντίκτυπος από το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ
ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς: Μείνετε στα 5 ευρώ ανά εμβολιασμό - Μη γίνει ό,τι με τα rapid tests
ECDC: Πόσοι παίρνουν φάρμακα προφύλαξης πριν από την έκθεση στον HIV - Τι ισχύει στην Ελλάδα