Νέα πανδημία ακόμη πιο απειλητική από τον κορωνοϊό αναμένεται το προσεχές χρονικό διάστημα.  

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση μιας νέας θανατηφόρας πανδημίας και σε συνέδριο στη Γενεύη πρόκειται να ενημερώσει σχετικά τις χώρες ώστε αυτές να πάρουν άμεσα μέτρα και να προετοιμάσουν το σύστημα υγείας τους.

Μιλώντας σήμερα στον Σκάι, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μετέφερε την πληροφορία, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ πρόκειται για έναν ιό ο οποίος θα είναι κατά 70% θανατηφόρος.

"Συγκριτικά ο κορωνοϊός θεωρείται μια ήπια νόσος", είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη προσθέτοντας πως ο ΠΟΥ είχε ενημερώσει τις χώρες από το 2018 τον ερχομό της CoViD.

Στην ίδια κατεύθυνση, πράττει το ίδιο και τώρα με στόχο, τα νοσοκομεία και το υγειονομικό προσωπικό να είναι έτοιμα για τη νέα πανδημία.

Η Ματίνα Παγώνη, σημείωσε ακόμα πως δεν υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες λεπτομέρειες για τον ιό, καθώς πρόκειται για μια άγνωστη νόσο προς το παρόν, χωρίς να έχουν σημειωθεί κρούσματα στον άνθρωπο και ενδεχομένως θα προέλθει από άγρια ζώα.

Τι είναι

Ο όρος "νόσος Χ" υιοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως όρος το 2018, προκειμένου τα επιλεγμένα χαρακτηριστικά της να περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες έρευνας και ανάπτυξης σκευασμάτων, υπηρεσιών και βέλτιστων πρακτικών.

Με βάση αυτή την προεργασία, εκτιμάται πως θα μπορέσει να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που μεσολαβεί από τον αρχικό εντοπισμό ενός νέου παθογενούς παράγοντα μέχρι την παραγωγή και διανομή επαρκούς ποσότητας εμβολίων.

Στη συγκεκριμένη στρατηγική αποδίδεται η πολύ πιο γρήγορη αντιμετώπιση της πανδημίας CoViD, σε σύγκριση με προηγούμενες πανδημίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπορεί να ραγίσει όντως η καρδιά μας;
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Πώς να ξεπεράσω το hangover