Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο, ένας πρώην κορυφαίος Κινέζος επιστήμονας. 

Πρόκειται για τον καθηγητή Τζορτζ Γκάο (φωτογραφία), ο οποίος έχει υπηρετήσει ως επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC) της Κίνας και έχδει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σε συνέντευξή του στο BBC Radio, ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά: "Μπορείτε πάντα να υποπτεύεστε τα πάντα. Έτσι είναι η επιστήμη".

Ο δρ Γκάο είναι ιολόγος και ανοσολόγος και αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας μετά την συνταξιοδότησή του από το CDC, πέρυσι.

Σε μια πιθανή ένδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει λάβει τη θεωρία της διαρροής εργαστηρίου πιο σοβαρά από ό,τι υποδηλώνουν οι επίσημες δηλώσεις της, λέει πως πραγματοποιήθηκε κάποιο είδος επίσημης έρευνας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Όπως αναφέρει, "η κυβέρνηση οργάνωσε κάτι", προσθέτοντας πως δεν ενεπλάκη τομπλέκεται το δικό του τμήμα, το CDC της Κίνας.

Τού ζητήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει πως άλλο τμήμα της κυβέρνησης διεξήγαγε επίσημη έρευνα στο WIV - ένα από τα κορυφαία εθνικά εργαστήρια της Κίνας, που είναι γνωστό ότι έχει περάσει χρόνια μελετώντας τους κορωναϊούς.

"Ναι, αυτό το εργαστήριο ελέγχθηκε διπλά από τους ειδικούς του χώρου", απάντησε.

Είναι η πρώτη παραδοχή ότι πραγματοποιήθηκε κάποιου είδους επίσημη έρευνα, αλλά ενώ ο καθηγητής Γκάο λέει ότι δεν έχει δει το αποτέλεσμα: "Νομίζω ότι το συμπέρασμά τους είναι ότι ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα. Δεν έχουν βρει καμία παρατυπία".

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια