Μόνο την οικογένεια ΧΒΒ του στελέχους Όμικρον του κορωνοϊού, θα περιέχει το εμβόλιο κατά της CoViD που θα χορηγηθεί φέτος.

Αυτό συμφωνήθηκε από τους εκπροσώπους των ρυθμιστικών αρχών, οι οποίοι εξέδωσαν σήμερα έκθεση με τα αποτελέσματα των σύσκεψης που είχαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του αντίστοιχου Αμερικανικού (FDA).

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του ΕΜΑ, τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια εξακολουθούν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της νοσηλείας, της σοβαρής ασθένειας και του θανάτου λόγω COVID-19. Η προστασία από τη μόλυνση, ωστόσο, μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς εμφανίζονται νέες παραλλαγές του ιού.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της CoViD που είναι προσαρμοσμένα στα ήδη κυκλοφορούντα στελέχη του ιού, βελτιώνουν την ανοσία σε παραλλαγές που εμφανίστηκαν πρόσφατα, όπως η ΧΒΒ.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την επιδημιολογία, τον οροεπιπολασμό (δηλαδή τον αριθμό των ατόμων σε έναν πληθυσμό που βρέθηκαν θετικά σε μια συγκεκριμένη ασθένεια βάσει μετρήσεων ορού αίματος) και την απόδοση του εμβολίου.

Σκοπός ήταν να αποφασίσουν την προσαρμογή του εγκεκριμένου ή την παρασκευή νέου εμβολίου κατά των αναδυόμενων παραλλαγών του κορωνοϊού.

Υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι τα εμβόλια, για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, στο βόρειο ημισφαίριο, θα πρέπει να περιλαμβάνουν μόνο ένα στέλεχος του ιού και να βασίζονται στην οικογένεια XBB των υποπαραλλαγών του Omicron (όπως το XBB.1.5 ή "Κράκεν").

Οι εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών τόνισαν ότι τα μονοσθενή εμβόλια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, τόσο για αναμνηστικούς όσο και για πρωτογενείς εμβολιασμούς (ο τελευταίος, για παράδειγμα, μόνο σε μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των 4 - 5 ετών).

 

Πηγές:
EMA

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δύο βραβεία για τη DEMO στα ΔΕΗ Βite awards
ΦΣΘ: Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Φαρμακοποιού στη Θεσσαλονίκη
Ποια πάθηση αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης από SARS-CoV-2