Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στις ΗΠΑ πέφτουν κάθε χρόνο θύματα λανθασμένων διαγνώσεων και άλλων ιατρικών λαθών, που έχουν ως συνέπεια να χάνονται σχεδόν 371.000 ζωές, αναφέρει νέα έρευνα.

Άλλοι 424.000 άνθρωποι εξάλλου υφίστανται σοβαρή βλάβη στην υγεία τους, όπως εγκεφαλικές βλάβες, τύφλωση, απώλεια άκρων/οργάνων ή επιδείνωση του καρκίνου.

Στην πρώτου του είδους έρευνα, επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Harvard και Johns Hopkins συγκέντρωσαν δεδομένα από δεκάδες προηγούμενες έρευνες για να υπολογίσουν πόσο συχνά δεν γίνεται η διάγνωση σοβαρών παθήσεων και τι αντίκτυπο έχει αυτό το λάθος.

Ύστερα, υπολόγισαν τι σημαίνει αυτό για το σύνολο των ασθενών που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό BMJ Quality and Safety. Όπως γράφουν, πρώτα υπολόγισαν τον αντίκτυπο των τριών πιο επικίνδυνων νόσων στις ΗΠΑ. Οι νόσοι αυτοί είναι τα αγγειακά επεισόδια, οι λοιμώξεις και ο καρκίνος.

Κάθε χρόνο καταγράφονται στις ΗΠΑ 6 εκατομμύρια αγγειακά επεισόδια, 6,2 εκατομμύρια λοιμώξεις και 1,5 εκατομμύριο περιστατικά καρκίνου. Από τα περιστατικά αυτά, το 11,1% κατά μέσο όρο λαμβάνει λάθος διάγνωση και το 4,4% έχει ως συνέπεια σοβαρή βλάβη στον ασθενή (συμπεριλαμβανομένων των θανάτων).

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η αναγωγή αυτών των ευρημάτων στις 15 σοβαρότερες παθήσεις στις ΗΠΑ, σημαίνει πως κάθε χρόνο υφίστανται σοβαρή βλάβη 795.000 ασθενείς. Στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται εγκεφαλικά επεισόδια, θρομβώσεις, ανευρύσματα, εμφράγματα του μυοκαρδίου, σήψη (σηψαιμία), πνευμονία, μηνιγγίτιδα κ.λπ.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η πάθηση με τις περισσότερες λανθασμένες διαγνώσεις, σύμφωνα με την έρευνα. Οι γιατροί δεν το αναγνωρίζουν αμέσως στο 17,5% των περιπτώσεων. Αυτό οφείλεται στο ότι συχνά εκδηλώνεται με μη-ειδικά συμπτώματα, όπως έντονο πονοκέφαλο και ζάλη. Ειδικά όταν τα συμπτώματα αυτά έχει νέος άνθρωπος, πολλοί γιατροί δεν σκέφτονται καν ότι μπορεί να προκαλούνται από εγκεφαλικό επεισόδιο, λένε οι ερευνητές.

Τα κλασικά συμπτώματα του εγκεφαλικού (αδυναμία ή παράλυση στη μία πλευρά του σώματος, μπερδεμένη ομιλία, μούδιασμα στην μία πλευρά του προσώπου) είναι πιο εύκολα αναγνωρίσιμα.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι οι λάθος διαγνώσεις είναι το πιο συχνό ιατρικό λάθος στις ΗΠΑ, αλλά πολύ συχνά δεν έχουν σοβαρή έκβαση όπως η αναπηρία ή ο θάνατος. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι γίνονται τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια λανθασμένες διαγνώσεις κάθε χρόνο, αλλά μόνο για τις 15 παθήσεις που εξέτασαν. Για όλες, ο αληθινός αριθμός μπορεί να είναι πολλαπλάσιος.

Συνολικά, με τις 15 σοβαρές παθήσεις γίνεται το 50,7% των ιατρικών σφαλμάτων που οδηγούν στον θάνατο ή σε πρόσθετο σοβαρό πρόβλημα υγείας ή αναπηρία.

Πηγές:
BMJ Quality and Safety

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]