Συνοδός ασθενούς γρονθοκοπεί στο πρόσωπο ειδικευόμενο γιατρό σε Παθολογική Κλινική μεγάλου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, γιατί απαιτεί "εδώ και τώρα", σε μέρα γενικής εφημερίας, πλαστικό χειρουργό για μια κατάκλιση που παρουσίασε ο ασθενής. Ο γιατρός, αιμόφυρτος και με σπασμένα γυαλιά, μεταφέρεται κι αυτός στο αυτόφωρο μαζί με τον δράστη, καθώς έγιναν εκατέρωθεν μηνύσεις.

Δύο γυναίκες απαιτούν "μαϊμού" αναρρωτική άδεια για να απαλλαγούν από την εφορευτική επιτροπή εκλογικού τμήματος στις πρόσφατες εκλογές. Όταν ο γιατρός τους εξηγεί ότι δεν μπορεί να το κάνει, του επιτίθενται, πρώτα με βρισιές και κατάρες, πριν περάσουν στην χειροδικία, χτυπώντας τον στο πρόσωπο και στο κεφάλι.

Είναι μόνο δύο από τα πολλά περιστατικά βίας κατά υγειονομικών, που αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Θεσμικοί εκπρόσωποι γιατρών και νοσηλευτών έχουν ζητήσει εδώ και χρόνια την αυστηροποίηση των ποινών και την θεσμοθέτηση ιδιώνυμου αδικήματος.

Η  νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου "Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας", που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, αντιμετωπίζεται με ικανοποίηση στα νοσοκομεία, καθώς προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους για ύβρεις και απειλές και τουλάχιστον δύο ετών αν συνοδεύεται με βιαιοπραγία, καθώς και χρηματική ποινή.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίτσας, και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Τουχτίδης, μιλούν στο iatronet.gr για μια ρύθμιση που οι λειτουργοί της υγείας περίμεναν εδώ και χρόνια.

Η ρύθμιση

Στο άρθρο 25 του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου, με τίτλο "Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων - Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα", αναφέρεται χαρακτηριστικά πως:

"Όποιος εισέρχεται σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή".

Ν. Νίτσας: Από το 2019 ζητάμε ιδιώνυμο

"Είναι αδιανόητο το ιατρικό προσωπικό, ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία όπου εργάζεται υπό συνθήκες εξαντλητικής πίεσης, να υφίσταται σωματική, ψυχική ή άλλη βία κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του λειτουργήματός του", αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νικόλαος Νίτσας (φωτογραφία), εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρύθμιση έρχεται ως αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, που είχαν ως στόχο την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου. Συγκεκριμένα, από τον Φεβρουάριο του 2019 ο Σύλλογος ζητά τη νομοθέτηση ιδιώνυμου αδικήματος για περιστατικά βίας κατά γιατρών, ενώ πρωτοπορώντας πανελλαδικά έχει συστήσει παρατηρητήριο.

"Μέσα σε λίγους μήνες από τη σύσταση του Παρατηρητηρίου, το περασμένο καλοκαίρι, έχουν καταγραφεί έξι περιστατικά βίας, ενώ στο site του Συλλόγου μπορούν οι συνάδελφοι να καταγγείλουν αυτοβούλως κάποιο συμβάν", λέει στο iatronet.gr ο κ. Νίτσας, προσθέτοντας πως πολύ πρόσφατα έχουν αναληφθεί ανάλογες πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, στην τελευταία συνεδρίαση του European Council of Medical Orders (CEOM), που έγινε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι με τη συμμετοχή του ίδιου ως εκπροσώπου του ΠΙΣ, αποφασίστηκε η δημιουργία πανευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου, ώστε οι πληροφορίες να είναι ομογενοποιημένες.

Το θέμα της βίας κατά υγειονομικών είχε αναδείξει ο Σύλλογος τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Π. Τουχτίδης: Να εκτίονται οι ποινές

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζόμενων στο Παπαγεωργίου, Παναγιώτη Τουχτίδη (φωτογραφία), οι υγειονομικοί ανέμεναν τη ρύθμιση πριν ακόμα από το ξέσπασμα της πανδημίας, με τον τότε υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να προαναγγέλλει σχετική ρύθμιση τον Σεπτέμβριο του 2019.

"Η διάταξη είναι μια στροφή προς το καλύτερο, καθώς είναι συγκεκριμένη, προβλέπει πιο αυστηρές ποινές, ενώ περιλαμβάνει και πρόστιμο", λέει στο iatronet.gr, συμπληρώνοντας πως αυτό που θα λειτουργούσε περισσότερο αποτρεπτικά - και συζητείται στη διαβούλευση - θα ήταν μια πρόβλεψη για υποχρεωτική έκτιση έστω ενός μέρους των ποινών. "Και έναν μήνα να μείνει κανείς μέσα, ή και μια εβδομάδα, θα το σκεφτεί καλά την επόμενη φορά", σημειώνει.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο ενεργειών που προβλέπεται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, σε περιστατικά βίας ειδοποιείται πρώτα ο εφημερεύων νοσηλευτής και το προσωπικό ασφαλείας, που θα χειριστεί την κατάσταση, ενώ ο υγειονομικός που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον βίαιο ασθενή ή συνοδό προσπαθεί να τον κατευνάσει. Σε περίπτωση που η κατάσταση εκτραχυνθεί ενημερώνεται η διεύθυνση του νοσοκομείου, η οποία προχωρά σε μήνυση.

"Σε τουλάχιστον δύο υποθέσεις οι υπαίτιοι του επεισοδίου έχουν ήδη καθίσει στο εδώλιο και έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης και όχι ευκαταφρόνητα ποσά ως πρόστιμα. Σε ένα συγκεκριμένο επεισόδιο έχει επιδικαστεί και αποζημίωση ηθικής βλάβης μετά από κατάθεση αγωγής", αναφέρει ο κ. Τουχτίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπαίτιοι των επεισοδίων συνήθως είναι συνοδοί ασθενών με μικρά προβλήματα υγείας, και ο συνήθης λόγος είναι η απαίτηση για κατά προτεραιότητα εξέταση. "Τα μεγάλα προβλήματα τα δημιουργούν αυτοί που προσέρχονται για κάτι που δεν χρειάζεται τριτοβάθμια δομή και θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από ένα Κέντρο Υγείας, έναν γιατρό της πρωτοβάθμιας ή ακόμα και στο φαρμακείο", επισημαίνει.

Τις περισσότερες φορές, η βία περιορίζεται στο λεκτικό επίπεδο, με βρισιές, απειλές και ενίοτε κατάρες, ενώ δεν είναι σπάνιοι οι ξυλοδαρμοί. "Επειδή οι ανοχές του καθενός απέναντι και στη λεκτική βία είναι διαφορετικές, ως Σωματείο με δική μου εισήγηση έχουμε αποφασίσει να παρέχουμε νομική κάλυψη δωρεάν σε όποιον συνάδελφο θελήσει να ζητήσει ηθική δικαίωση και να το φτάσει ως εκεί που θέλει", καταλήγει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη