Ο ύπνος είναι σημαντικός για την ημέρα και τη νευρογνωστική λειτουργία, καθώς και για τη σωματική και ψυχική υγεία. Όταν οι άνθρωποι εργάζονται σε βάρδιες, οι κιρκάδιοι ρυθμοί ύπνου-αφύπνισης συνήθως διαταράσσονται. Ερευνητές στην Ολλανδία εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των διαφορετικών μοτίβων εργασίας με βάρδιες, των κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων και των διαταραχών ύπνου.

«Δείξαμε ότι σε σύγκριση με την εργασία σε τακτικές βάρδιες κατά τη διάρκεια της ημέρας, η εργασία σε άλλους τύπους βαρδιών σχετίζεται με υψηλότερη εμφάνιση διαταραγμένου ύπνου, ιδιαίτερα στην εκ περιτροπής και τακτική νυχτερινή εργασία», δήλωσε η Δρ Marike Lancel, ερευνήτρια στο GGZ Drenthe's Mental Health. 

«Αξίζει να σημειωθεί, ότι το 51% των ανθρώπων που εργάζονταν τις νύχτες είχαν θετικό σκορ για τουλάχιστον μία διαταραχή ύπνου».

"Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η εργασία σε βάρδιες μειώνει την ποιότητα του ύπνου. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για την επίδραση των διαφορετικών τύπων βαρδιών στον επιπολασμό διαφόρων διαταραχών ύπνου και πώς αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά", συνέχισε η Λάνσελ. 

Οι ερευνητές επέλεξαν περισσότερους από 37.000 συμμετέχοντες που παρείχαν δημογραφικές πληροφορίες, υποδεικνύοντας τα μοτίβα εργασίας τους στις βάρδιες (κανονικό πρωί, βράδυ, νύχτα ή εναλλαγή μεταξύ βαρδιών).

Συμπλήρωσαν επίσης ένα ερωτηματολόγιο για έξι κοινές κατηγορίες διαταραχών ύπνου: αϋπνία, υπερυπνία, παραϋπνία, αναπνευστικές διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο, κινητικές διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο και διαταραχές ύπνου-εγρήγορσης του κιρκάδιου ρυθμού.

Οι απαντήσεις υπέδειξαν ότι η τακτική νυχτερινή βάρδια ήταν η πιο εξουθενωτική κατάσταση όσον αφορά τον ύπνο. Οι μισοί από τους εργαζόμενους στη νυχτερινή βάρδια ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες μέσα στο 24ωρο, το 51% ανέφερε μία διαταραχή ύπνου και το 26% ανέφερε δύο ή περισσότερες διαταραχές ύπνου.

Σε ολόκληρο τον πληθυσμό της μελέτης, περίπου το ένα τρίτο σημείωσε θετικό σκορ για τουλάχιστον μία διαταραχή ύπνου, ενώ το 12,6% ήταν θετικό για δύο ή περισσότερες.

Οι ερευνητές διερεύνησαν επίσης εάν δημογραφικοί παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία και το υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης επηρέαζαν την υγεία του ύπνου. Εξέτασαν επίσης εάν οι συμμετέχοντες ζούσαν μόνοι, με σύντροφο ή/και παιδιά ή με άλλους, όπως φίλους ή γονείς.

Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι οι άνδρες κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες από τις γυναίκες, αλλά ότι οι διαταραχές ύπνου ήταν πιο συχνές στις γυναίκες. Η ηλικία επηρέαζε επίσης την υγεία του ύπνου: οι μεγαλύτεροι συμμετέχοντες έτειναν να κοιμούνται λιγότερες ώρες, αλλά οι περισσότερες διαταραχές ύπνου και οι συννοσηρότητές τους βρέθηκαν να είναι πιο διαδεδομένες μεταξύ των νεότερων συμμετεχόντων, ηλικίας 30 ετών και κάτω.

Όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης και την πιθανότητα να έχει διαταραχθεί ο ύπνος, οι ερευνητές βρήκαν μια συσχέτιση: «Οι επιπτώσεις της εργασίας με βάρδιες στον ύπνο είναι πιο εμφανείς σε νεαρούς ενήλικες με χαμηλότερη εκπαίδευση», επεσήμανε η Λάνσελ. Αυτή η ομάδα κοιμόταν λιγότερες ώρες και είχε σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό διαταραχών ύπνου και συννοσηρότητάς τους.

Είναι πιθανό ορισμένοι άνθρωποι που εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες να αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα ύπνου από άλλους, είπαν οι ερευνητές, αλλά για τον μέσο εργαζόμενο σε νυχτερινή βάρδια, αυτό το μοτίβο εργασίας εκτός ρυθμού θα αυξήσει την πιθανότητα να παλεύουν με τακτικό, υγιή ύπνο.

«Επειδή όσοι εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια θα παραμείνουν αποσυγχρονισμένοι με το περιβάλλον στο οποίο ζουν με επίκεντρο την εργασία, είναι απίθανο να αποτρέψουμε πλήρως όλες τις αρνητικές συνέπειες της νυχτερινής εργασίας», εξήγησε η Λάνσελ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychiatry.

Πηγές:
Frontiers in Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 24 θάνατοι, 26 διασωληνωμένοι και 577 εισαγωγές ασθενών με CoViD
Χάρτα Προσήλωσης στην Αγωγή: Νέα δράση της Servier Hellas
Η Sanofi Ελλάδας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικονομικών και Πολιτικής της Υγείας